Witam !
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
(...)
Otóż mam mieszkanie - ok. 75 metrów, w miarę nowe budownictwo (10-15 lat), w dobrej lokalizacji (ok. 5km od centrum Wrocławia, niedaleko poczty (właściwie dwa piętra nad  ), szpitala, a jednocześnie ciche i spokojne). Nie mieszkam w nim i przez przynajmniej kilka kolejnych lat nie zamierzam. Wynajmuję więc. Ale to po wszystkich opłatach przynosi góra 800-900 złotych miesięcznie. Mieszkania cały czas zyskują na wartości, a ostatnio to już w ogóle w ekspresowym tempie, ale i tak zacząłem się zastanawiać.
Zakładając, że zdecydowałbym się je sprzedać i dostałbym (po wszystkich opłatach) ok. 200 tys. (baaardzo szacunkowo na razie, bo nie znam dokładnych cen). Wpłacając to na fundusz, w którym rzeczywiście dostałbym 16% rocznie (zakładając, że naprawdę takie są), to miesięcznie dostałbym ok. 2700. To prawie 2 tys. więcej niż za wynajem, prawie 25 tysięcy rocznie (czyli w ciągu 4-5 lat drugie małej wielkości mieszkanie)..
I teraz sam nie wiem. Są dwie kwestie - pierwsza, to czy rzeczywiście znaleźć można fundusz o takiej stopie (pewnego) zwrotu, a druga - to w jakim tempie wartość mieszkań będzie rosła. Bo będzie na pewno, ale czy aż o 25 tys. rocznie, czyli jakieś 10-15% wartości?
To takie bardzo wstępne rozważania, które właściwie zacząłem wczoraj, jak pogadałem trochę o tych funduszach. Niemniej jednak dostawać co miesiąc prawie 3 tysiące, a 800 złotych to pewna różnica jest..
|
W kwestii mieszkania - jeśli dostajesz tak jak piszesz na czysto - te 800-900 zł miesięcznie (mógłbyś to lekko uściślić - chyba wiesz ile - tak samo z wiekiem budunku - 10 a 15 lat to lekka różnica

) - to naprawdę nie jest źle - to praktycznie pensja minimalna - więc zarobek niezły - a co ważne - skoro mieszkanie nie jest z czasów PRL'u, w dobrej lokalizacji - to będzie zyskiwać na wartości i to sporo - więc jeśli nie potrzebujesz tych pieniędzy dziś - to przy tej kwocie zarobku i wieku mieszkania - ja bym nie sprzedawał ...
Zwłaszcza, że te 16 % zysku z funduszu - nie orientuję się, ale czy jakiś fundusz na 100 % zapewni Ci te 16% - nierealne - owszem na 60-70% to może - ale jak będziesz miał pecha to dostaniesz z 4% i w sumie więcej chyba nerwów z tym, niż z posiadaniem tego mieszkania ...
A skoro jak wiadomo kończysz studia - to nie zamierzasz się wyprowadzić - skoro masz mieszkanie
Oczywiście potrzebna jest w takim przypadku praca - i to w miarę dobrze płatna
A w kwestii tego, że niektórzy krytykują zakładane przez Ciebie @
andrzejj9 tematy - cóż - dla mnie akurat każdy z nich był - w mniejszym czy większym stopniu - ale ciekawy - i zawsze warto - jak sam piszesz - poznać opinię innych .
A tak polecane Google czy wyszukiwarka na Forum - owszem - korzystam z tego i z tego - i bardzo często się przydaje - ale to nie idealne rzeczy - więc zgodzę się z Tobą, że mi także już wiele razy pomogły - ale też też często niestety nie ..
I przecież po to są fora, żeby móc wymienić opinie itd. - nieprawdaż ??
Pozdrawiam
ro29