Cytat:
|
Napisany przez Prezesik
Wybacz, ale bum inwestycyjny we Wrocławiu i przybycie inwestorów rozpoczął się za kadencji poprzedniego rządu...
|
Nie cały, bo część doszła już za tego rządu, kosztem Słowacji (po raz kolejny). Warto wspomnieć również o kolejnej inwestycji MANa i o raporcie OECD. Z drugiej strony, to koreańczycy nie finalizowali by całości tylko uciekli ze strachu przed komisjami.
Cytat:
|
Napisany przez Prezesik
Zdanie jest jedno? Od zawsze wiadomo, jakie poglądy na gospodarkę ma była minister finansów, i że stoją one w całkowitej sprzeczności z poglądami J. Kaczyńskiego. Podczas kampanii wyborczej pokazywano słynną pustą lodówkę, spowodowaną przez liberałów. Nieco później na ministra finansów powołano autorkę całego liberalnego planu gospodarczego PO...
|
Nie zabardzo chcę się wdawać w te dawne dyskusje, ale zauważ, że skoro Gilowska i Religa dogadali się z Kaczyńskim to dlaczego Tusk, Schetyna i Rokita nie potrafili. I Inna sprawa, że kampania zawsze toczy się swoim trybem a potem to trzeba pracować.
Cytat:
|
Napisany przez Prezesik
Szczegóły są różne i dotyczą przede wszystkim mikro biznesu. Właśnie! O to mi chodzi. Wiadomo, że koncerny pod innym kątem patrzą na kraje, w których chcą inwestować. Mniejsze firmy patrzą jeszcze inaczej i tego typu sprawy są dla nich najważniejsze...
|
Bywa, że i zachodnie media nas chwalą i tak własnie "Finacial Times" podoba się to, że chcemy upraszczać zarówno biurokrację jak i przepisy dla małych przedsibiorców. Również ciekawie zapowiada się z unijnymi pieniędzmi dla rozpoczynających przedsiębiorców. Inna sprawa utrudniająca to zniesienie ryczałtu, ale ona nigdy nie dotyczyła zagranicznego mikro kapitału.
Cytat:
|
Napisany przez Prezesik
Ja nie twierdzę, że walka z korupcją i niegospodarnością jest bez sensu i nie potrzebna. Nie chcę tylko, by to było jedyne zadanie rządu. Niech zajmą się tym odpowiednie służby, a rząd wreszcie przestanie wypominać przeszłość wszystkim na około. Niech się weźmie do roboty.
|
Korupcja i patologia nie jest jedynym zadaniem tego rządu. Choć na pewno bardzo ważną, ze wzgledu rosnący od wielu lat tzw. "współczynnik percepcji korupcji" i idące za tym wytyczne KE, BS. Przeszłość, ta niestety nigdy nie została rozliczona i trzeba to w końcu zrobić.
Cytat:
|
Napisany przez Prezesik
Sam widzisz, że patologie nie są wyłącznie sprawą polską. Tyle, że poziom rozwoju tych krajów jest nieporównywalnie wyższy od naszego. Myślę, że w tej kwestii nie powinniśmy naśladować Francji czy Wlk. Brytanii. Co do pana Tuska, to powiem, że Zyta Gilowska też publicznie chwaliła Balcerowicza.
|
Dlaczego uważasz, że osoba która nie ma wyższego wykształcenia to patologia? Dla mnie patologią jest np. korupcja.
Cytat:
|
Napisany przez Prezesik
Nie powiesz chyba, że zachowanie Leppera jest przewidywalne.. Człowiek, który jeszcze niedawno blokował mównicę, palił opony na ulicach, obrażał każdego kogo popadnie teraz uczy wszystkich kultury i elegancji... A pan Giertych? Przewidywalny? Ten człowiek rzuca absurdami na lewo i prawo...
|
Lepper w tej kadencji jest najbardziej przewidywalnym politykiem i w dodatku jednym z naspokojniej reagujących na ataki przeciwników. Czy powróci "dawny" Lepper? Nie wiem. To jest możliwe, ale mało prawdopodobne, bo łatwo zauważyć o co Szef Samoobrony "gra". Giertych też jest dosyć przewidywalny. Jak na dłoni widać, że LPR już nie długo prawdopodobnie przestanie istnieć. Najprawdopodobniej zostanie "pożarty" przez PiS. Oznacza to, że politycy LPRu "przeżyją". W przeciwnym wypadku zostaną skazani na polityczną śmierć lub długotrwały niebyt na scenie politycznej.
Cytat:
|
Napisany przez Prezesik
Widzę, widzę. Pan Maciej Giertych opowiada o bohaterstwie generała Franco 
|
Jeszcze raz polecam na spojrzenie na róznych europarlamentarzystów. W szczególności z Włoch, Francji, Holandii. Zobaczysz, że róznego typu ekstremalne wypowiedzi to nie tylko domena starego Giertycha.
Z drugiej strony przypominam sobie wypowiedz Bronisława Komorowskiego przy której M. Giertych to "pikuś". BK przed debatą nt. 2 lecia Polski w UE powiedział - "Jedną z największych porażek rządu Marcinkiewicza jest rezolucja dot. nietolerancji, w której postawiono Polskę w jednym rzędzie z państwami rasistowskimi i ksenofobicznymi". Aż mnie zatkało jak to usłyszałem rano w TVN24 przed wyjściem z domu. Byłem jednak pewien, że media doskonale zrozumieją niestosowność wypowiedzi pana posła i nie zrobią z tego afery. Gdyby jednak media były choć odrobinę obiektywne i sprawa ruszyła by dalej swoim trybem, to następnego dnia zapewne nasz rząd lub Marszałek Sejmu przepraszałby za wypowiedź Komorowskiego.
Cytat:
|
Napisany przez Prezesik
Wcale nie opieram się na GW. Prezydent może i był chory, może rzeczywiście z tego powodu nie pojechał na szczyt. Chodzi o jego zachowanie już po tym wszystkim. Brak zrozumienia, że artykuł znajdował się na stronach satyrycznych i wszczynanie tego śledztwa... Jeżeli chcą być konsekwentni, to powinni wszcząć sprawy przeciwko milinom Polaków albo chociaż przeciwko Big Cycowi za ostatnią płytę...
|
Jestem w stanie zaryzykować twierdzenie, że to był atak na Prezydenta wytworzony przez GW i podsycony dalej przez resztę mediów. Niestety Nieobecny w tym czasie M. Łopiński był nieobecny, a Krawczyka sytuacja przerosła... Później nastąpiła lawina błędów. Właśnie na przykładzie Big Cyca widzisz, że Kaczyńscy rozumieją satyrę i krytykę.
Cytat:
|
Napisany przez Prezesik
Moim zdaniem nie w każdym...
|
To w jakich krajach tak nie ma?
Cytat:
|
Napisany przez Prezesik
tu nie chodzi o "pitolenie", że jest źle. Bo wcale nie jest. Wiadomo, że nie stanie się katastrofa, że jutro nie będziemy krajem trzeciego świata. Chodzi o to, że gdy inni prą do przodu, my będziemy stać w miejscu... Chcę tylko pokazać, że oni niczym nie różnią się od innych polityków i zależy im jedynie na stanowiskach.
|
No właśnie są są normalymi politykami. Oddając na nich swój głos dałem im (a własciwie oni mi to obiecali) konkretne zadania, które wg mnie wypełniają, na tyle na ile mogą. Przecież nie bedę się na nich złościł za to, że nie zmienią Konstytucji RP, bo to w obecnej sytuacji niemożliwe. Jako, że nie jestem zwolennikiem kary śmierci, to nie martwi mnie, że nie dotrzymują słowa na temat jej powrotu.
Zauważ, że i Marcinkiewicz i Kaczyński w swoim expose nie krytykowali poprzedników. Jarek sam przyznaje, że Polska nie jest w kryzysie gospodarczym. Co zważywszy na olbrzymie fundusze z UE daje spore nadzieje. Obecny rząd musiałby nieźle spartolić sprawę, żeby w Polsce nie nastąpił jakiś wzrost gospodarczy.
Pozdrawiam
Adach