|
Znaki i przepisy ruchu drogowego..
Pewnie znowu podpadnę, zakładając taki temat, ale że jest to dla mnie kwestia dość istotna (ze względu na stronę) to zaryzykuję.
Otóż interesuje mnie jedna rzecz dotycząca zasad ruchu drogowego - związana ze znakami, a konkretnie ich hierarchią ważności.
Wiem, że jest tak, że w kolejności patrzeć musimy na:
- osobę kierującą ruchem (jeśli jest)
- światła (też jeśli są)
- znaki pionowe (ponownie)
- ogólne zasady - pierszeństwo z prawej strony itp.
Tylko nie wiem, gdzie w tym wszystkim są znaki poziome (na jezdni). Teoretycznie w przepisach jest, że mają być one powtórzeniem znaków pionowych, ale co jeśli się z nimi wzajemnie wykluczają..?
Inna rzecz to linie białe i żółte. Żółte są ważniejsze, ale co jeśli prowadzą tak, że nie da się według nich jechać..?
Orientuje się ktoś w tych przepisach? Przejrzałem przed chwilą kodeks drogowy i przepisy dotyczące znaków, ale nie znalazłem odpowiedzi. Może muszę się dokładniej wczytać, ale zanim to zrobię, to może ktoś zna na to odpowiedź.
Generalnie chodzi mi o to - co jeśli znaki pionowe i poziome wskazują co innego. Przykładowo jeśli mamy na ulicy barierkę, której ominięcie wymaga od nas przekroczenia ciągłej linii (której w normalnych warunkach przejechać nie możemy), to mamy prawo to zrobić?