Podgląd pojedynczego posta
Stary 26.07.2006, 15:16   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix
ja zdałem rok temu prawko więc jestem w temacie

jeśli chodzi o znaki poziome...
przeważnie uzupełniają się one ze znakami pionowymi np. ustąp pierwszeństwa może być zaznaczony znakiem poziomym (warunkowe zatrzymanie) i pionowym.
Przeważnie powinny, gorzej jak tak nie jest

Cytat:
Jeśli chodzi o sygnalizację świetlną, czasem jest tak, że na jezdni są namalowane znaki poziome (stop/warunkowego zatrzymania) i nad nią jest sygnalizacja - wtedy światła są najważniejsze i olewamy to co jest namalowane.
No tu bym się do końca nie zgodził, bo to jest właśnie przykład, kiedy znaki się wzajemnie uzupełniają. Patrzysz na światła, ale to nie znaczy, że olewasz linię na jezdni, bo ona pokazuje ci, w którym miejscu masz się zatrzymać przy ewentualnym czerwonym.

Jest np. jedno skrzyżowanie we Wrocławiu (ale nie pamiętam teraz, gdzie), na którym ta linia przerywana przed skrzyżowaniem jest narysowana dobre 10 metrów od 'normalnej' jej 'wysokości'. Mało kto na nią patrzy, a jest to uzasadnione, bo autobus wyjeżdżający z bocznej uliczki, potrzebuje dokładnie tyle miejsca, żeby zmieścić się w zakręcie.

Cytat:
Jeśli chodzi o żółte pasy (według nich tymczasowo musi sie dać jechać) jest to też dodatkowo oznaczone tymczasowymi znakami pionowymi pachołkami itd... jest zaplanowana organizacja ruchu.
No właśnie o to "musi dać się jechać" mi chodzi

Zobacz tutaj:

http://drogi.ovh.org/images/stories/...0linia%202.JPG

Trochę ciemne zdjęcie, ale jak się przyjrzysz, to widać, gdzie żółta linia prowadzi

Cytat:
Jeśli nie ma ostrzeżeń, znaków a pasy są żółte i widać, że bezsensownie prowadzą jedziesz po białych... (teoretycznie po zakończeniu robót żółte pasy powinny być zamalowywane lub likwidowane).
Na zdrowy rozum na pewno, ale właśnie chodzi mi o to, co mówią o takiej sytuacji przepisy. Jeśli w ogóle jest ona w nich przewidziana..

Cytat:
Co do ostatniego Twojego zdania jeśli znaki się wspólnie kolidują (wg nas) to zerkamy co robią inni i wybieramy najmniej drastyczną metodę ominięcia jeśli sytuacja na to pozwala a ruch nie jest w sposób widoczny i zrozumiały zaplanowany Wiadomo, że dwa znaki sobie zaprzeczające w jednym miejscu stwarzają zagrożenie...
No wiesz, ja Wrocław, bo o nim myślę, znam dość dobrze, więc jakiś sposób jazdy zawsze wymyślę Ale chodzi mi cały czas o przepisy. Co o tym mówią. Czy mamy wtedy niejakie przyzwolenie na niepatrzenie na znaki poziome, czy.. no właściwie nie wiem co.. czy mamy się zatrzymać i nie jechać dalej..?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post