Cytat:
Napisany przez Kris
OK, myślę, że każdy ma inny cel testowania. Testy, które robi VIZZARD może i nie są profesjonalne dla niekótrych ale nie o to tu chodzi. VIZZARD daje wyniki testów płyt, które nagrywa i bardzo dobrze (mi szkoda kasy na wpier...nie na płytę danych do wyrzucenia). Rezultaty jak 'każdy sobie'... nagrywa na czym chce i co chce - oczywiście wyniki będą wówczas charakteryzowały rozproszeniem, ale... to są 'domowe warunki'.
Natomiast jeśli chodzi o profesjonalne testy - to racja, powinno się robić na takim samym sprzęcie, z taką samą konfiguracją, te same płyty z tą samą zawartością i zmieniać tylko nagrywarki.
Czyli zmieniamy same nagrywarki ceteris paribus.
Ale - do takich testów trzeba mieć czas i kasę. A myślę, że na to stać tylko serwisy oraz czasopisma komputerowe. Rezultaty wówczas byłyby bardziej wiarygodne (mniejsze odchylenia od średniej) ale mi np. na tym nie zależy i dziękuję VIZZARDowi za to, co robi. 
|
THX!
I to jest przykład na to, że jednak nie każdy sobie
Dwa egzemplarze danego modelu nagrywarki nigdy nie będą takie same
Dwie sztuki płytek z tego samego cake'a nigdy nie bedą takie same
Dwie różne dostawy cake'ów takich samych płytek nigdy nie bedą takie same
Ect..., ect...
Ale...
Jeżeli na dwóch różnych egzemplarzach takiego samego modelu nagrywarki
Pochodzących z dwu różnych dostaw o róznej dacie produkcji i w innej części Polski
Na dwu różnych płytkach z różnych cake'ów i dostaw wyniki są podobne/powtarzalne/zbliżone
To moje zdanie jest takie:
Warto to robić!
I to w ten sposób!
O to właśnie chodzi, o testy domowe, bojowe, z pierwszej linii ognia
Nie o testy sterylne, w próżni, bez chuchania na płytki i bez zakurzonych napędów na maszynach za gruby szmalec
Takim testom mówimy:
Bo służą one tylko wysublimowanym, wyindywidualizowanym, snobistycznym onanistom!
Co nas interesuje?
Coś, ktoś cośtam, czymśtam, gdzieśtam?
Czy to, jak płytka kupiona w sklepie nagra się na mojej nagrywarce?
A co jeżeli powtarzalność wyników przy parametrach tak różnych opisywanych wyżej
Będzie nie u dwóch a u 20 osób? U 200 osób? U 2000 osób?
Które wykresy będą wartościowsze?
2000 testów z laboratorium? Czy 2000 testów z domów użytkowników?
Ja znam odpowiedź na to pytanie, a wy?