Cytat:
Napisany przez Remix
Witam!
No ja też teraz mam AMD i dla odmiany chętnie bym wziął INTEL'a, ale... z tego, co się zdążyłem zorientować, to jednak ten Athlon będzie bardziej wydajny, a co więcej będzie wydzielał mniej ciepła!
|
Czytałem ostatnio jakiś artykuł dotyczący nowszych technologii i jednak jednoznacznie wynikało z niego, że na dzień dzisiejszy lepszym wyborem będzie AMD - wydajniejszy i mniej się grzeje. Intel natomiast jedynie do konkretnych zastosowań biurowych, ale przy ogólnym użytkowaniu nie ma nawet, co porównywać.
Mówię tylko, co czytałem, ale też w tym momencie na pewno decydowałbym się na AMD. Intel tylko do notebooków.
Cytat:
Co do przeznaczenia komputera... owszem gry tak, ale nie tylko.
Bardziej zależy mi na czymś, co pochodzi mi z 1,5-2 lat bez zmieniania czegokolwiek.
|
Ja ostatnio przy robieniu porządków, znalazłem kilka starych faktur i zobaczyłem, że swój obecny sprzęt (oczywiście składak) kupowałem w.. listopadzie 2002. A do dzisiaj go mam i do dzisiaj bardzo dobrze się sprawuje. Czyli, choć nie wszyscy się z tym zgodzą, według mnie dobrze inwestując (i to niekoniecznie w najdroższe i najnowsze) można i kupić komputer na 3 lata.
Cytat:
Teraz mam Asus A7N8X2.0 Deluxe, Bartona 3200+, 1024MB RAM i GF 6800GS i muszę przyznać, że zaczynam odczuwać dyskomfort.
|
ekhmm... Zastanawia mnie jeszcze, jak się ten dyskomfort objawia?
Ten mój zestaw, który mam od tych kilku lat to XP 2000+, 1GB ramu, GF Titanium 4200, na płycie Gigabyte 7VRXP i tylko o wymianie karty graficznej powoli zaczynam myśleć. Z pozostałych części nic nie daje mi najmniejszego powodu do przygotowywania się do wymiany.
Cytat:
Kompa planuję zakupić w przyszłym miesiącu, więc ceny powinny być nieco niższe - szczególnie procesorów i kart graficznych - na to po cichu liczę
|
Nie byłbym taki pewien. Tzn. ze względu na technologię ceny tradycyjnie spadną, ale jednocześnie średnio ceny prawdopodobnie wzrosną, bo będą kończyć się wakacje. A co to oznacza, sam pewnie wiesz. Teraz właściwie jest najlepszy moment na kupowanie nowego sprzętu. Ceny są średnio najniższe w całym roku.
Cytat:
Co do podkręcenia - skoro bez jakiejkolwiek straty można zaoszczedzić (lub zyskać jak kto woli) parę setek, to dlaczego nie skorzystać?
|
To tak. Ale jednocześnie, jeśli tego przyrostu wydajności tak naprawdę realnie nie odczujesz, to po co robić coś, co na pewno w jakimś stopniu odbije się negatywnie na żywotności sprzętu?