Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.08.2006, 10:22   #7
DrunkenMaster
Stały Bywalec

Avatar użytkownika DrunkenMaster

Data rejestracji: 19.12.2003
DrunkenMaster zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal
nie rozumie sformulowania "przy uzywaniu zooma" - czyzbys jednoczesnie chcial zmieniac ogniskowa i blokowac ostrosc? to nie mozliwe - najpierw ogniskowa, potem focus - aparat po zablokowaniu focusa owinien olac twoje proby zmiany ogniskowej do czasu puszczenia wyzwalacza
Miałem na myśli po prostu zdjęcia z użyciem zoomem. Oczywiście najpierw ogniskowa, potem focus.

Mam aparat od listopada zeszłego roku. Czy przyczyną może być oświetlenie i inne warunki w jakich robione jest zdjęcie? Wczoraj byłem w lesie, robiłem zdjęcia (w trybie makro także) na otwartej przestrzeni, tzn. "pod gołym niebem", około godziny 20, więc światło nienajlepsze. A jednak nie było problemów do czasu aż próbowałem zrobić zdjęcie w trybie makro, tyle, że na drodze wśród drzew, więc docierało mniej światła. Wtedy LCD zrobił się czarny, po włączeniu i wyłączeniu aparatu jednak udało się zrobić zdjęcie.
Podobną sytuację miałem 2 dni wcześniej, również w bardziej zacienionym miejscu w lesie. Był pochmurny i deszczowy dzień, około godziny 17. Sytuacja z czarnym LCD powtarzała się, aż aparat się "zawiesił". Pomogło dopiero wyjęcie baterii, po zawieszeniu nie chciał się wyłączyć. Akumulatorki były już słabe, więc w tym wypadku prawdopodobnie to było przyczyną.
Używam ładowarki GP Power Bank i akumulatorków Ni-MH 2100 oraz ładowarki Sanyo z akumulatorkami 2300.
DrunkenMaster jest offline   Odpowiedz cytując ten post