|
Model ,który posiadam jest nq 99.9% kompatybilny z odtwarzaczami stacjonarnymi .
Ta nagrywarka to DVD+RW "Phlips 1208" .Te 0.1% braku kompatybilności odnosi się do jednego modelu mini-odtwarzacza przenośnego (mini-wierza z odtwarzaczem DVD firmy "Samsung").
Poprawnośc odtwarzania sprawdzałem na 8 modelach odtwarzaczy (róznych firm - nie ukrywam iż były to modele z lat 2001/2002).
Z opowiadań wiem iż modele nagrywarek supportujących format zarówno DVD+RW ,DVD-R prawdopodobnie takze radzą sobie całkiem dobrze w owej kompatybilności ,jednak na 100% trudno powiedzieć .
To mniejwięcej jak z napędanmi CDRW - niby format ten sam a rozne nagrywarki różnie radzą sobie w poszczególnych trybach .
Temat jest na tyle świeży ,iż na dzień dzisiejszy trudno powiedzieć czy nie zostały wprowadzone jakieś "inowacje" w laserze czy w biosie nagrywarek DVD ,aby nieco utrudnić ta kompatybilność .
Swoją drogą nigdy nie byłem przekonany co do wspaniałości produktów typu "recorder" firmy "Philips" (prawdopodobnie na wskutek pechowego ,pierwszego mojego modelu nagrywarki CDRW 3610 ,który "sypał" się od początku jego użytkowania) ,jednak jak na razie nagrywarka DVD sprawuje się bez zarzutu .
Dodam tylko iż ten model supportuje (jeśli chodzi o zapis)tylko i wyłącznie nośnik DVD+RW .
Rożnice względem DVD+RW a DVD-RW prawdopodobnie odbiją się na kompatybilności (całe to zamieszanie względem standardów opiera się o rodzaj użytego lasera w nagrywarce ,który z kolei ma wpływ na kompatybilność względem DVD stacjonarnego .Identyczne parametry lasera (odbicia lasera ,kąta padania lasera )względem odtwarzaczy przenośnych posiada jak na razie tylko standard DVD+RW .
Jednak być może coś w nowych produktach (DVD-RW ,DVD+R) może zostało zmienione ? .Czy na korzysć kompatybilności ,czy też na niekorzyść - trudno powiedzieć .Wiem na pewno iż wyższy model "Philipsa" obsługujący płyty DVD-R (nie pamiętam nazwy) na pewno kompatybilność tą utracił - ta wiadomośc jest pewna .
Jeśli chodzi o oprogramowanie dołaczane do nagrywarek ,to napewno jakieś namiastki takiegoż są .Moja nagrywarka przywędrowała z Anglii ,cena była okazyjna dlatego też oprócz zbędnych sterowników nie było innego softu .
Dobry soft do authoringu oprócz tego że jest piekielnie drogi to na dodatek firmy tworzące go ,unikając "łamania" nie raczą nas nawet wersjami "demo" .
Oczywiści są przypadki tj. "DVD Junior" ,"My DVD" itp. gdzie można nieco "liznąc" softu eksperymentując na wersjach "demo" ,"trial" itp .
Jednak praca na okrojonym sofcie traci nieco uroku i nie pozwala na pełne ich wykorzystanie .
Jeśli dobrze poszukasz to możesz trafić na pełną wersję programu "DVD Wise" oraz "Maestro" ("Maestro" działa tylko i wyłącznie pod kontrolą "W2k" lub "XP" ).
Wybór oprogramowania w dużej mierze zalezy od jego zastosowania .
Trudno cokolwiek doradzić ,nie wiedząc co chcesz przerabiać na format DVD-Video ? .
Chcąc bawić się tzw. "authoring" musze wiedzieć jaki format wejściowy pliku chcesz przetworzyć na DVD ? .
Co do samej zabawy w "Maestro" to jak już pisałem :
wydaje mi się iż autorom oprogramowania zalezało na zelowym "zakręceniu" programu w taki sposob aby człowiek zabierający się do pracy zrezygnował juz po pięciu godzinach eksperymentów .
Stworzenie płyty DVD-Video od podstaw (plik ,authoring ,nagrywanie) to niestety ciężka praca .
To co czasem wygląda niepozornie ,np. sześć okienek w menu odtwarzające kawałki plików filmowych (wybór scen) to :
- stworzenie dodatkowego "voba" wraz z "de-multiplexingiem"
- stworzenie dodatkowych mini-menu
- podkładanie "screenów" pod tło (obrazki muszą być w danej rozdzielczości - innych formatów jak np. 800x600 programy nie tolerują )
- ustawienie czasów "lopu" dla danej sceny
- podłożenie muzyki (z reguły jest to format AC3) pod tło wyboru scen
- podpisy pod scenami
- podanie wartości w które ma player wskoczyć po naciśnięciu danej sceny .
- i kilka innych parametrów .....
To tylko prosta zabawa w "wybór scen" ,do tego dochodzi tworzenie plików końcowych "ifo" ,"bup" ,do tego ewentualna konwersja dźwięku AC3 ,do tego ustawienie zabezpieczeń rodzicielskich ,regionalnych i masę innych rzeczy bez których płytka DVD albo wogóle się nie wypali albo po jej włozeniu do napedu DVD będziemy mieli "ciszę" .
Jak wiesz ,płyta DVD-Video składa się nie tylko z "vobów" ,dochodzą tutaj równiez pliki "ifo" ,"bup" itp .
Jeśli więc wszysko będzie już zapięte na ostatni guzik ,to dopiero na koniec możemy wypalic sobie płytke DVD-Video .
Do tego celu doskonałym narzędziem staje się program "NeroBurningRom" - bardzo prosty i skuteczny .Cała operacja wypalenia płyty (4.7GB) rwa ok. 20min (przy szybkości X 2.4) i tutaj naprawdę nie trzeba się wiele namęczyć .
"Nero" po wykryciu nagrywarki DVD otwiera dodatkowe zakładki ,odnośnie zapisu formatów DVD .
Ciekawostką jest fakt iż właśnie "Nero" radzi sobie znakomicie również w przypadku kopiowanie płyty (odbywa się to tj, w przypadku zwykłej płyty CD - najpierw "image" ,później zapis ) .Warunek jest jeden :płyta nie może być zabezpieczona (przed kopiowaniem ) - wbrew pozorom takich płyt niezabezpieczonych jest cała masa .
Cała zabawa w nagrywanie DVD jest oczywiście przednia ,duży nośnik ,masa satysfakcji ze stworzenia płyty DVD Video odtwarzanego na przenośnych odtwarzaczach ,super jakość plików filmowych ,AC3 - to tylko niektóre zalety wzgledem formatu DivX .
Cena samego nosnika (DVD+RW)na dzień dzisiejszy kształtuje się na poziomie 20zł i co najważniejsze spada .
To tyle jeśli chodzi o odpowiedzi na Twoje pytania ,z góry przepraszam za błedy które wkradly się w mój post ale powstały one na wskutek dużego pospiechu w trakcie jego pisania .Pozdrawiam .jaro
|