Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.08.2006, 11:20   #8
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Air
Też miałem w Arialu. Po zmianie czcionki praca zyskała 9 stron więcej
A idź.. Moja już ma ok. 160 stron, a do tego jeszcze dojdzie jeden rozdział (już na szczęscie krótki), ankieta (13 stron), pewnie jakieś opracowanie wyników badania, zakończenie, no i spisy treści, tabelek itp. Obawiam się, że i tak 200 przekroczy, a to jest liczone na Times-ie i odstępie między liniami 1,1. A co by było, jak bym go zwiększył do 1,5 (sugerowane) to lepiej nie mówić..

Cytat:
Napisany przez Kris
Wracając jeszcze do tematu - ja swoją pracę pisałem w Wordzie 2000 i, moim zdaniem, nie potrzeba tu wyszukanych programów (żeby nie było przerostu formy nad treścią)... a wszystko co chciałem było w pomocy MS i na grupach dyskusyjnych...
Żeby uniknąć przerostu formy nad treścią najpierw skupiłem się tylko na treści. A teraz, jak już jest praktycznie gotowa (skończyć nie mogę, bo wszyscy na uczelni na wakacjach..) biorę się za formę
Cytat:
Dokładnie! Poza tym mi się ta czcionka bardziej podoba niż Times New Roman walony do wszystkich prac..
Times-a też nie lubię. Nie wiem, czemu jest najbardziej popularny, ani to ładne, ani przyjemnie się nie czyta..

Ja za to lubię Garamonda, który co prawda jest mniejszy, ale zawsze przyjemnie mi się czytało książki nim pisane. Kto wie zresztą, czy ostatecznie na niego się nie zdecyduję..

Cytat:
Napisany przez nimal
o wordzie zapomniej - to program do korespondencji seryjnej, listow itp a nie skladania ksiazek
OpenOffice ma o wiele wieksze mozliwosci w tym wzgledzie - posiada pare dodatkow charakterystycznych dla softu DTP
przede wszystkim konspektowe numerownaie rozdzialow, ramki o sporych mozliwosciach, potezny nawigator, swietne zarzadzanie stylami, style stron (w wordzie nawet o tym nie pomysleli) i bardzo dobre powiazanie z calkiem niezlym modulem DRAW
a i te tabelki... miodzio, a wykresy wektorowe z wygladzaniem, obrotami w przestrzeni, kanalem alpha ustawianym dla kazdego elementu...
Word to zabawka jak sie wgryziesz w opcje OO

swoja prace mgr skladalem w StarOffice (OO jeszcze nie istnial), wygenerowalem pdf i patrzylem jak mojemy promotorowi spada szczeka - powiedzial tylko, ze w wrodzie to ja tego na bank nie pisalem
Zachęciłeś mnie

Co prawda przynajmniej połowa z rzeczy, które wymieniłeś, pewnie mi się nie przyda (a drugiej nie będę potrafił użyć ), ale część możliwe, że tak. Warto spróbować, powinienem mieć gdzieś na płytce jedną z nowszych wersji, to wieczorem zainstaluję i potestuję.

Jedno tylko pytanie - jest w nim jakiś w miarę sensowny help? Bo ewentualnie jeśli program przypadnie mi do gustu mógłbym zainwestować w jakąś dystrybucję z dołączanym podręcznikiem (a może mógłbyś jakąś polecić?).

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post