Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.08.2006, 21:55   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Wybór jednego z dwóch laptopów, sprzedaż używanego..

Od razu mówię, że to nie będzie konkretne pytanie i nie ma tu złych i dobrych odpowiedzi Po prostu rozważam kilka możliwości i chętnie przeczytam, jak inni to widzą.

Otóż moja mama pojechała do Stanów, skąd chciała przywieźć sobie notebooka. Już prawie (ze względów finansowych) z tego zrezygnowała, ale okazało się, że jest możliwość kupienia kilku modeli po cenie hurtowej. Generalnie chodziło o jak najtańszego i dostępne są dwa modele. Na razie nie znam jeszcze dokładnej nazwy i tylko wyrywkowe parametry, ale też trochę mówiące:

1) Dell 1.6 Celeron, 14", 256 RAM, 40GB, CD/DVD drive - 450$

2) Dell Intel Pentrium M 735, 1,7 GHz, 15.4 " LCD Display, 512 MB,
60GB, 8xDVD+/-RW Drive - 570$.

Pomińmy fakt, że ceny są cholernie atrakcyjne (ja za swojego trochę gorszego od tego drugiego dałem ponad 900$.. - co i tak jak na polskie warunki było świetną ofertą)

Normalnie gdyby ktoś zapytał się mnie, co z tego wybrać, bez najmniejszego wahania wskazałbym opcję drugą. Przy niecałych 400 złotych różnicy i znacznej różnicy zarówno w wydajności jak i wyposażeniu w ogóle nie byłoby o czym rozmawiać. Ale problem polega na tym, że mojej mamie taki super wydajny notebook nie jest potrzebny. Ona chce po prostu wywalić z pokoju cały ten złom (komputerowy), który jest obecnie i postawić małego notebooka. A potrzebuje go do korzystania z internetu, czasami obejrzenia jakiegoś filmu, zabierania do znajomych i rodziny, żeby pokazywać zdjęcia od siostry itp. Generalnie też chciałaby, żeby był mały i lekki.

No to przy takich wymaganiach też sprawa prosta - brać model tańszy, bo po co płacić więcej za coś, co nie będzie wykorzystywane. Poza tym drugi model na pewno będzie większy i sporo cięższy.

Ale zacząłem się zastanawiać (bo jednak ta druga oferta jest cholernie atrakcyjna) czy może jednak nie wziąć tego drugiego i nie próbować go w Polsce sprzedać, albo - czy nie wziąć jego, a sprzedać mojego (w sumie podobny, ale bez nagrywarki DVD i z trochę wolniejszym procesorem, a podejrzewam także - co jest dla mnie ważne - dyskiem)..

I teraz pytanie do osób, które mają jakieś doświadczenie ze sprzedażą laptopów - łatwo to zrobić? Poprzeglądałem oferty na Allegro, obserwuję kilka aukcji, gdzie sprzedawany jest porównywalny sprzęt, ale jeszcze kilka dni zanim się skończą, a ja na podjęcie decyzji (a właściwie doradzenie, co własciwie jest jednoznaczne) mam czas do piątku wieczorem.

Zastanawiam się.. Z jednego strony nie ma sensu kupować czegoś droższego, jak nie jest potrzebne. Z drugiej.. Nie ukrywam, że chętnie widziałbym w swoim laptopie nagrywarkę DVD i szybszy dysk, a jeśli jest możliwość praktycznie darmowej wymiany.. A z jeszcze innej strony nie bardzo mam czas, ani ochotę na bawienie się w kilkakrotne wystawianie notebooka na Allegro i trudności w jego sprzedaniu..

Co o tym sądzicie..?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online