Witam
Cytat:
|
Napisany przez mgit
Jak chces zprzegrać z kasety, to nie lepiej podłaczyć np. walkman do microfonu  ja tak podłanczałem jak przegrywałem kasety na mp3 a co do kabelka użyłem kabla od głóśników (łaczącego subwofre z kartą dźwiękową)
|
Nie, nie jest lepiej, sygnał mikrofonowy jest słaby, przez co musi być wzmocniony przez wzmacniacz znajdujący się na karcie dźwiękowej. Taki wzmacniacz w kartach Creative wzmacnia dźwięk o 20 dB i wprowadza bardzo dużo zakłóceń, co w sposób oczywisty pogarsza jakość nagrania. Nie to jest jednak najgorsze, wprowadzenie do wejścia mic sygnału liniowego, który jest dużo mocniejszy może całkowicie uszkodzić kartę. To wejście służy tylko i wyłącznie do podłączenia mikrofonu jak sama nazwa zresztą wskazuje. Ostatecznie należy zawsze pamiętać, aby wcześniej wyłączyć przedwzmacniacz (odhaczając Mic Boost).
@Margo
Zgrywając materiał z kasety powinno się podłączyć z wieży/magnetofonu/walkmana itp. sygnał do wejścia line-in, ustawić odpowiedni poziom dźwięku (nie za słaby ani nie za mocny) i dokonać rejestracji.
Do nagrania polecam użyć Adobe Audition 1.5 (opisane sposoby wykonania danej czynności dotyczą właśnie tego programu).
Oto kilka pomocnych wskazówek :
1.) Podłączenia do line-in można dokonać za pomocą kabla jack stereo->jack stereo (mały lub duży w zależności od posiadanej karty), korzystając z wyjścia słuchawkowego lub lepiej gdy jest taka możliwość z wyjść REC OUT (rysunek), wtedy poziom dźwięku będzie optymalny i nic nie trzeba będzie ustawiać. Do REC OUT potrzebny będzie kabel 2xchinch->jack stereo.
Rys.1 - wyjścia REC OUT
2.) Można zdobyć kabel z filtrem anty-zakłóceniowym (rysunek) co pewnie odrobinę zwiększy jakość przesyłanego sygnału, jest to szczególnie pomocne zakładając, że w pobliżu komputera jest pełno rzeczy mogących je powodować.
Rys.2 - kabel z filtrem anty-zakłóceniowym
3.) Przy nagrywaniu potrzebującym regulacji głośności warto włączyć wskaźnik sygnału na wejściu (rysunek) i poobserwować przez chwilę poziom wprowadzanego dźwięku - optymalnie jest, gdy nie przekracza on poziomu -3 dB. Naciskamy Alt+5 (włączy Level Meters) oraz dodatkowo w menu "Options" zaznaczamy "Show Levels on Play and Record" i "Monitor Record Level".
Rys.3 - wskaźniki Level Meters
4.) Przy nagraniu warto użyć systemów Dolby, jeśli nasz sprzęt je posiada.
5.) Po zakończeniu nagrywania, usuwamy stałą składową (DC Offset), która często występuje : "Effects->Amplitude->Amplifi/Fade..." , z Presetów wybieramy "Center Wave" i OK , można usunąć szumy w sposób jaki opisywałem
TU, a następnie znormalizować poziom dźwięku : "Effects->Amplitude->Amplify/Fade..." , w Peak Level musi być 0, przycisnąć "Calculate Now" i OK.
To chyba wszystko, pozdrawiam.