Cytat:
Napisany przez gallus
Witka
Korzystając z tego iż istnieje w miarę podobny temat, więc nie będę zakładał nowego
Tak jak Patrix posiadam neta przydzielanego po MAC-u karty sieciowej, no i chciałbym podzielić go na dwa kompy z tego co wiem możliwe jest to jedynie(?) za pomocą routera klonującego MAC, jednak przez przypadek trafiłem na pewien post w necie i pomyślałem, że tym sposobem można by zaoszczędzić kilka złociszy kupując switch-a zamiast router-a. no i tutaj "rodzi" się pytanie czy taki sposób działa, ponieważ autor postu nie otrzymał, żadnej sensownej odpowiedzi?
|
Ja rozdzialiłem neta na 2 kompy, udało się, musisz mieć 3 sieciówki (jedna z zarejestrowanym MACem) reszte łączysz krosem i instalujesz na kompie dostępowym program WinProxy, tam już wszystko dosłownie 'za rąsie' jest w helpie (nawet jakie IP'ki przydzielać). Tylko jeden minus - oba kompy musza być na chodzie
Cytat:
Napisany przez gallus
PS Zrobiłem też mały test: przeskanowałem swoją sieć i skopiowałem pierwszy lepszy adres MAC kompa, który był włączony następnie wpisałem go w swoich ustawieniach karty sieciowej odczekałem chwilę i ku mojemu zdziwieniu został przydzielony mi adres IP kolesia, którego MAC skopiowałem....
|
Owszem to działa ale admin i tak widzi Twój oryginalny adres MAC, więc jak coś zbroisz to nie będzie się czepiał tamtego kolesia...