Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.08.2006, 20:18   #49
TORQUE
rozpruwacz

Data rejestracji: 29.10.2004
TORQUE niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez rosol
No moze troche za ostro potraktowalem kolege @TORQUE no ale jakby nie patrzyl wydajnosc obecnych procesorow nie zalezy od zegara!! Wychodza coraz to nowe konstrukcje procesorow, nowe jadra [nawet podwojne ] zas czestotliwosc procesora nie podnosci sie znacznie, nawet najnowsze konstrukcje maja czestotliwosc rzedu 1800-2000MHz, a sa one lepsze od niejednego 3gigahercowego procka. Zmnieniaja sie technologie konstruowania i wykonania procesorow, unowoczesniane jadra, zwiekszane pamieci cache, czestotliwosci szyny. Juz dawno nie patrzylem na zegar procesora... Najwazniejsze wg mnie sa testy, testy i jeszcze raz testy i porownania roznych modeli. I to z roznych zrodel.

Niemniej jednak czestotliwosc pracy to wazny czynnik ale przy porownywaniu procesorow z tej samej linni produkcyjnej. Porownywanie procesorow roznych firm [AMD i INTEL] i technologii wykonania uwazam za wielki blad, jak to zrobil @TORQUE
ja się nie gniewam

ja nie jestem jakimś specem w tej dziedzinie i nie wszystko muszę wiedzieć
wcześniej nie bardzo interesowałem się sprzętem i myślałem, że zegar procka też się bierze pod uwagę, ale jak widać niekoniecznie więc muszę to sobie zapamiętać