Witam !
Cytat:
Napisany przez rosol
No moze troche za ostro potraktowalem kolege @TORQUE no ale jakby nie patrzyl wydajnosc obecnych procesorow nie zalezy od zegara!! Wychodza coraz to nowe konstrukcje procesorow, nowe jadra [nawet podwojne  ] zas czestotliwosc procesora nie podnosci sie znacznie, nawet najnowsze konstrukcje maja czestotliwosc rzedu 1800-2000MHz, a sa one lepsze od niejednego 3gigahercowego procka. Zmnieniaja sie technologie konstruowania i wykonania procesorow, unowoczesniane jadra, zwiekszane pamieci cache, czestotliwosci szyny. Juz dawno nie patrzylem na zegar procesora... Najwazniejsze wg mnie sa testy, testy i jeszcze raz testy i porownania roznych modeli. I to z roznych zrodel.
Niemniej jednak czestotliwosc pracy to wazny czynnik ale przy porownywaniu procesorow z tej samej linni produkcyjnej. Porownywanie procesorow roznych firm [AMD i INTEL] i technologii wykonania uwazam za wielki blad, jak to zrobil @TORQUE

|
Więc tak - sporo racji z tego co kolega @
rosol napisał powyżej - czego ja w sumie nie uwzględniłem w swoim poście

- mam na myśli to, że w pewnym momencie nastąpiło "cofnięcie" zegarów - i zaczęły pojawiać się nowe procesory "nominalnie" wolniejsze - jednak w rzeczywistości szybsze itd.
Według mnie - dobre podejście chyba leży pośrodku tego co napisałem poprzednio - a tym co napisał powyżej kolega - prawda jest bowiem taka, że dzisiaj wydajność procesora zależy nie tylko od zegara - ale też od innych bardzo ważnych czynników - w przeciwieństwie do tego, jak to było jeszcze np. z 3 lata temu.
I tak też chyba należy do sprawy podchodzić - według mnie
Pozdrawiam
ro29