Z wielkim zaciekawienem przeczytałem twój kolejny post na temat nagrywarek dvd okraszony tym razem tematem authoringu materiału dvd.
Ja również po mału dojrzewam do zakupu komputerowej nagrywarki dvd. Brak ujednolicenia standartów DVD-R/RW oraz DVD+R/RW i ich niekompatybilność nie ułatwia jednak wyboru odpowiedniego modelu.
Aby pogodzić oba standarty moja uwaga kieruje się ku
modelom obsługującym obydwa standarty: Sony DRU-500A lub NEC-ND1100.
Obecnie staram się robić svcd w wersji, która choć trochę może dać namiastkę materiału dvd (z dźwiekiem mpeg 5.1, z napisami wybieranymi, możliwość wyboru chapterów). Kolejnym krokiem zbliżającym mnie do prób z dvd, byłby format miniDVD.
Tak przy okazji poszukuję próbki/sampla, aby sprawdzić kompatybilność mojego odtwarzacza Philips 612S/022 z tym formatem - niestety chwilowo nie można ich pobrać ze strony
VCDHelp.
Temat masteringu, a pózniej authoringu materiału w celu nagrania płyt dvd jest faktycznie czasochłonny i wymaga pewnego doświadczenia, chyba że pójdziemy na łatwiznę i skorzystamy z takich programów jak Ulead DVD Movie Factory, DVDit, WinDVD Creator czy SpuceUp (proste menu z gotowych szablonów, niewielka interakcyjność).
Alternatywą dla już bardziej zaawansowanych (i komercyjnych) programów jak DVDMaestro, Scenarist jest freeware'owy soft
IfoEdit - w pełni umożliwiający zaawansowane modyfikacje i przygotowanie obrazu płyty dvd. Oprócz tutoriali na stronie domowej tego programu można jeszcze posilać się informacjami zawartymi chociażby w serwisie
Doom9.org.
Pozdrawiam
zargo