Cytat:
Napisany przez chris996
A to mnie zaskoczyłeś tą informacją  Ale o co dokładnie chodzi??
O to, że plików na płycie xboxa nie da się zobaczyć w ekslporatorze windows??
Czy poprostu nie da się ich skopopiować do obrazu iso lub na dysk?? 
|
Niezły offtop.
Płyty dla GC to tzw. NR-Disc (NRD?

) - są to zwykłe miniDVD z bar code (nie wiem czy to fachowa nazwa). Czym on jest i dlaczego jest taki upierdliwy? Jest to jakby, "przerwany pasek przed adipem", który uniemożliwia jakikolwiek odczyt w jakimkolwiek napędzie pod jakimkolwiek OSem (świetna fotka jest w tutorialu "Jak rozpoznać oryginalny nośnik"). Były kiedyś prace nad specjalnym biosem do jakiegoś Pionka (chyba nawet 107

), ale raczej nie wiele z tego wyszło. Także na dzień dzisiejszy jedyna możliwość zrobienia kopii org. gry na GCNa to stream przez sieć (potrzebny BBA, którego w europie próżno szukać - GCN, podobnie jak "duża" PS2 nie ma wbudowanej karty sieciowej). Ponadto taki obraz trzeba naprawić (dane są przeplatane garbage data, które to po streamie ... no właśnie co? Nie wiem - w jakiś tam sposób są uszkodzone).
Xbox to już coś prostrzego, acz nadal nie da się zwykłym napędem wykonać kopii. Dlaczego? Płyty klocka mają dwa tracki w dwóch różnych systemach plików: pierwszy DVD-Video (CDFS), drugi XDVD (XDFS). Problem w tym, że każdy program rozpoznając DVDV zrobi obraz tylko z niego, a więc coś około 12MB. Jak to skopiować? Są dwie metody: pierwsza tradycyjna: stream z konsoli (na szczęście bezbolesny), lub montaż napędu klocka w PC (jakieś tam modele były, nie interesowałem się nigdy tym za bardzo. Słyszałem też, że napęd xbox różni się od Piecowego tylko kablem zasilającym.).
Mam nadzieję, że nieco poszerzyłem Twoją wiedzę