Witam !
Cytat:
|
Napisany przez Wawelski
To chyba tylko w ankiecie na prezydenta RP 
|
Takiej jeszcze nie miałem okazji wypełniać

(i nigdy nie będę

)
Cytat:
|
Napisany przez -Sid-The-Rat=>
(...)
ps. niepelne wyzsze to chyba absolutorium - czyli zaliczone wszystkie egzaminy plus brak pracy dyplomowej
|
Oczywiście - jak już pisałem kilka postów wcześniej - to skończone studia bez obronionej pracy dyplomowej.
Cytat:
|
Napisany przez andrzejj9
Oficjalnie nie ma i coś takiego nie istnieje. Nieoficjalnie.. wszędzie się stosuje
Ale wiem, jak nawet sam wypełniając ankiety na którymś już roku studiów mając do wyboru wyższe, albo średnie zaznaczałem wyższe, albo dopisywałem opcję niepełne wyższe. Daje się to czasami właśnie dla lepszego samopoczucia ankietowanych
|
Tutaj już niestety coś pokręciłeś - patrz to co napisałem wyżej - będąc na studiach (chyba, że masz już licencjat/inżyniera) to masz wykształcenie średnie.
Ale właśnie teraz (co prawda chwilowo) kolega @
andrzejj9 ma wykształcenie niepełne wyższe - po wszystkich egzaminach, ale jeszcze bez obronionej pracy - nieprawdaż ??
A co do licencjatu - różnie to jest przyjmowane - moja Ciotka (osoba sporo po 40-tce

) właśnie takowy zrobiła (w jej miejscu pracy dyrekcja chce mieć wszystkich z wyższym wykształceniem) i ... ostatnio się dowiedziałem, że zaczyna teraz studia uzupełniające magisterskie.
Nie wiem - może się mylę - ale z tego co słyszałem, w Polsce nie ma jeszcze wypracowanych metod kształcenia wyższego zawodowego - czyli licencjatu - tak jak np. w USA - - po prostu często te studia to jakby skrócone magisterskie - a normalnie to powinny być właśnie bardziej "zawodowe" - z położeniem nacisku nie na teorię (która mało się przydaje po studiach - no chyba, że ktoś chce robić doktorat itd.), a na praktykę, umiejętności itd.
Pozdrawiam
ro29