Najprościej spisac uszkodzony napęd nie na gwarancje ale na Ustawę konsumencką w przypadku osób fizycznych (dwa lata od daty zakupu) albo na rękojmię (w przypadku brania sprzętu na firmę).
Miałem taki problem z dvd zakupionym w dużej sieci rtv (po 14 dniach nie dostałem zadnej odpowiedzi co do sposobu rozpatrzenia mojej reklamacji) i zgodnie z ustawą za brak odpowiedniego stanowiska sklep przyjął moje warunki( zaznaczyłem że żądam zwrotu pieniędzy).Na początku pracownik sklepu starał mi się coś tam tłumaczyć ale po krótkiej wymianie zdań i telefonie do szefa niestety musiał oddać mi pieniądze ponieważ do 14 nie dostałem odpowidzi co dalej z moją reklamacja , a ponieważ ustawa wyraźnie mówi że jesli sklep do 14 dni nie poinformuję klienta o sposobie rozpatrzenia reklamacji to przyjmuje warunki klienta (mowa oczywiscie o ustawie konsumenckiej a nie o gwarancji) i sklep musi przyjąć żadania klienta.
Nie dajcie się robić w konia.Nie wysyłajcie sprzętu żadnym kurierem tylko zawsze zanoście sprzęt do miejsca, gdzie został zakupiony.
|