Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.09.2006, 02:47   #771
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Proponuję przed wysnuwaniem dziwnych teorii i bieganiem do serwisu dowiedzieć się najpierw co jest powodem błędu "no additional sense information" - oto lektura. Zgadzam się z tym co tam napisano, czyli, że jest on związany ściśle z jakością nośnika. Zmiana biosu nic tu nie zmieni.

Z własnego doświadczenia wiem, że błąd ten występuje tak samo na napędach innych firm, co wyklucza w tym względzie jakieś ukryte wady 1655 itp.. Na Litku miałem to dosyć często, przeważnie na jakimś szrocie typu esperanza. Można spróbować zmniejszyć prędkość odczytu podczas testu, sprawdzić inną płytę lub użyć DVDInfoPro.

Sam widziałem, jak wykonanie 2-krotnie testu tego samego nośnika kończy się raz powodzeniem a innym razem błędem. Czasem Nero CD-DVD Speed wyświetlał również ten error na samym końcu testu, próbując jakby odczytać obszar za nagranymi danymi. Jest wtedy logiczne, że nie ma tam sensownych informacji, bo po prostu nic tam nie ma .

Nie wpadajmy więc w niepotrzebną w panikę, dane powinny się zgrać bez problemu (przynajmniej tak jest u mnie), co nie zmienia faktu, że płyta jest marna i pewnie długo nie pociągnie. Przychodzi mi jeszcze do głowy myśl, że skoro błąd wystąpił w połowie płyty i mamy do czynienia z DL to może powodem był przeskok na 2 warstwę - ale to tylko przypuszczenie.

pozdrawiam