Witam .
Nagrywarka "Philips 1208" to typowe "combo" ,dlatego też oczywiście radzi sobie z płytami CDRW (X10) oraz CD-R (X12) ,odczyt kształtuje się na poziomie X32 .Nie są to może parametry powalające ,niemnij jednak jeśli komus zależy na na wykożystaniu jej jako zwykłego recordera (CDR) to nie widze przeciwskazań .
Jeśli chodzi o cenę ,to ten akurat model "przyszedł" do mnie z Anglii i na naszym rynku trudno spotkać go w cennikach .Warto tutaj dodać iż bliźniaczym modelem jest "MP5120A-DP" firmy "Ricoh" ,za którego w "Komputroniku" trzeba zapłacić ok. 1900zł .Podkreślam iż ten wlaśnie model "Ricoh-a" jest niemal identyczny z modelem "Philipsa" ("Philips" to tylko nazwa - środek nagrywarki jest właśnie z "Ricoh-a") .
Tuner TV .
Muszę przyznać ,iż jeszcze do niedawna bawiłem się w nagrywanie na tunerze tv i mam na tym polu pewne doświadczenia .Całą zabawę rozpoczynałem od tunera "Ati" (kto pamieta czasy karty AtiMach64+Tuner Tv?) ,który nie był udanym modelem ...
Poza tym w czasach kiedy mialo sie do dyspozycji procesor 166MHz i jeden z nielicznych kodeków - "AtiVCR" na szczęście dawno minęły .
Dzisiejsze czasy ,a raczej dziesiejsze komputery to "capturing w locie" przy pomocy kodeka "DivX 5.02" - przednia zabawa i jakość .
Wybór .
Swego czasu miałem okazję (dzięki "Misiek4") przetestowac kilka modeli tunerów telewizyjnych i przyjzeć się im z bliska .
Mój wniosek był jednoznaczny - "PixelView Play Tv Pro" to model ,który każdmu z czystym sumiweniem moge polecić .
To o czym warto pamiętać podczas zabawy w "capturing" to :
- wydajny procesor (im szybszy tym lepiej)
- czyste i klarowne źródło przechwytywania obrazu ( w moim przypadku był to tyner Cyfry+ po przewadzie SVHS)
- stabilny system
Jeśli te warunki zostaną spełnione to efekt moze być naprawdę powalajacy .
Aby uzmysłowic sobie siłę zwykłego tunera tv proszę wyobrazić sobie iż karta "Miro DC20" ,która powinna (z racji na konstrukcje i cenę ) być lepsza ,okazała się duzo gorsza do tego typu zastosowań .
Tak więc karta "Miro" leżała sobie w pokoju na półce ,a ja dalej pracowałem na zwykłym tunerze .
Kanaly telewizyjne ,w których nadaje Cyfra+ mają jedną bardzo dużą zaletę - nadawane są bez przeplotu ,dlatego też ten zwykły tunerek potrafił zgrywać material w rozdzielczosci 640X480 w locie z kodekiem DivX ,a material końcowy był pozbawiony tzw. "interlace-u" .
Niestety ,ciągle ciągło mnie do wyzszej jakości ...
zdecydowałem się w koncu na zakup karty DVB ,która swą jakością przewyzsza wszystko co dotąd widziałem na oczy .
Karta DVB nie posiada opcji zgrywania materiału z zewnętrznego źródła (np. z kamery) ,jednak dla tych którzy myślą o nagrywaniu teledysków ,koncertów ,filmów itp. jest po prostu niezastapiona .
W skrócie ,karta DVB to cyfrowy tuner satelitarny w postaci karty "PCI" .
Nie byłoby w tym nic dziwnego ,gdyby nie metoda zapisu (np. filmu)na dysk twardy .
Karta DVB nie "łapie" klatek ,jak ma to miejsce w kartach tupu tuner tv ,czy też w kartach video ("Miro" ) .Materiał jest zapisywany po prostu w formacie "stream" .Owy "stream" możemy porównać do ściągania pliku z internetu - film jest zapisywany bezpośrednio po pliku ,co odciąża totalnie nasz komputer .W tym przypadku nie moze być mowy o zgubionych klatkach ,braku synchronizacji ,czy też innych mankamentach kart ,z którymi do tej pory mieliśmy styczność .
Dalszą zaletą jest format i rozdzielczośc zgrywanego materiału :
- po pierwsze jest to orginalny format nadawania obrazu na tunerach cyfrwych czyli "MPEG2" .
- po drugie rozdzielczość dochodząca do 720X576 .
- po trzecie ewentualny authoring takiego materiału (DVD)jest prosty i pozbawiny strat (rekompresji) .
Tak zgrany materiał przypomina jakością DVD-Video i nie musze ukrywać iż tylko krok (nagrywarka DVD) dzieli nas od wypalenia sobie płyty DVD z ulubionymi teledyskami lub filmem .
Ze wzgledu na pewne restrykcje ,panujace na tym forum nie wypowiem się szczegołowo na temat oglądania i nagrywania płatnych kanałów telewizyjnych (Premiere ,Canal+ ,XXL itp.) dodam tylko iż bez jakichkolwiek dodatkowych kart dostępowych jaet to możliwe i proste
do zrealizowania .
Nagrywarka DVD + Karta DVB to doskonała para - warto o tym pamiętać .
Trochę odbiegłem od tematu głownego ...
Nagrywarki stacjonarne .
Można by zacząć prozaicznie - przyjzyjmy się np. nagrywarkom zewnętrznym CD-Audio .
Niestety wszyscy znajomi ,którzy posiadają modele zewnętrzne nagrywarek maja te same klopoty i problemy .Napędy często odmawiaja posłuszeństwa juz po 6 miesiącach ,mała swoboda działania ,no i cena ...
Nie jestem zwolennikiem tego typu urządzeń dlatego nie wypowiem się w tej kwestii ,gdyż moja wypowiedź mogłaby być jednostronna i stronnicza .
Pozdrawiam .jaro (januszp)
|