Otoz dla mnie nie... Rozrywka to ma byc seks ;-), film ma byc okazja do wejscia w specyficzny stan ducha... Czasem podziwu, przemyslen... Od rozrywki sa seks, internet, konsola czy strzelanie - film to natomiast cos szczegolnego.
@Smartek - widac ze dawno nie byles w teatrze... Wydaje Ci sie ze graja tam tylko Romeo i Julie? BEEP! WRONG! Byles w ogole kiedykolwiek na jakiejs nowoczesnej sztuce? Podejrzewam ze nie... A uproszczenie formy w Trierze cenie. Spotkalem keidys na jakiejs stronie taki naglowek : "Wszystko juz bylo? Nie. Nie bylo Larsa von Triera.". @Alex69 moze i z lekka przesadzam, ale pewnie kazdy tak robi ze swoim ulubionym rezyserem. Cenie kino europejskie, bo tam naziwsko rezysera naprawde cos znaczy. W amerykanskim filmie moznaby w trakcie kreceneia filmu zmienic go 10 razy a i tak nikt by nie zauwazyl. W USA film to film AKTORA, w Europie - REZYSERA. Wobec czego, Alex69, nie wiem czy mam "wysublimowany smak" czy tez jestem "zdrowo pogiety". Zapewne po czesci jedno i drugie, ale specjalnie mi to nie przeszkadza. Jedyne co boli to swiadomosc okradania producentow przez scaiganie ich filmow i wiazace sie z tym poczucie bezsilnosci - nie moja wina ze tak malo sprowadza sie do Polski filmow ambitnych. Nie sprzedadza sie, fakt, bo jak powiedziales pojdzie na nie kilku ludzi z "wysublimowanym smakiem". A jednak GF ladnym ciagiem zajmuje sie dystrybucja filmow Triera, van Santa, Jarmusha, wielu pozycji z Chin, Tajwanu, Japonii czy Korei. I jakos sie na rynku trzymaja. Da sie? Da sie. Tylko trzeba chciec. Duzo latwiej otworzyc McDonald niz restauracje z kuchnia szwedzka...
Aha, co do innych filmow Triera - Krolestwo istotnie bylo troche efektem slabej formy, to z reszta serial telewizyjny - forma w ktorej Trier sie nie sprawdzil, choc pomysl horroru z przymruzeniem oka nawet byl dobry. "Tanczac w ciemnosciach" - nie lubie Bjork, i pewnie dlatego mam takie samo zdanie jak ty... Jednak dla kogos kto uwaza ze ona jednak umie spiewac a nie tylko wyc - rozumiem ze ten film moze sie podobac. Nie rozumiem zas twojej postawy wobec "Idiotow" - nakreceni w pelnej zgodnosci z "Dogma '95" sa jednym z lepszych i ciekawszych filmow Triera. Rozumiem ze moze Ci sie nie podobac to ze Trier lamie ogolnie przyjete "amerykanskie" zasady do ktorych Twoje oko jest przywyczajone, jednak zpaoznaj sie prosze z tekstem dogmatu przed wyglaszaniem opinii :
http://www.gutekfilm.pl/idioci/manifest.htm
Tyle, wszelka konstruktywna polemike podejme.