witam mam problem z którym nie mogę sobie poradzić i w logiczny sposób wyjaśnić. otóż do kilku miesięcy posiadam nagrywarkę dvd benq dw 1650 i wszytsko jest (było) pieknie bo dvd wypala b.dobrze, cd również podobnie jak rw no waśnie i tutaj pojawia się problem. Od dobrych 2 lat nagrywam na nośnikach tdk cd-rw 4-12x, memorex 8-12x i verbatim i wszystko było ładnie pięknie. penwego dnia jednak dvd w kinie domowym zaczęo nieco kaszanić się z odczytem cd-rw bo były one porysowane więc wpadłme na genialny pomysł- kupię nowe

. Tym oto sposobem zakupiłem nowiótkie rw od imation 4x bodajże i wrzucam do mojego benq poczym przystępuje do zapisu ale... nei da sie nagrać! Nero nie widzi prędkości zapisu (mam przedział 4-48x) jak chcępłytkę bagrać to wywala błąd. Sprawdziłem innym programem do nagrywania i jest dokładnir to samo płytę jako taką widzi, że jest w napędzie podaje jej pojemność ale nie widzi prędkości zapisu i w konsekwencji nie daje się nagrać jej.
Pomyslałem, że ten imtion to jakis shit więc kupiłem nowe tdk 4-12x DOKŁADNIE takie samo jakie miałem wczesniej i na nim nagrywałem niestety tutaj również napęd nie rozpoznaje prędkości do uniemożliwia zapis :/
Jakies pomysły?