Cytat:
|
Napisany przez Smartek
Przynudziles. Strasznie.
|
zawsze do usług
Rozumiem, że nie zgadzasz się z fragmentem co do podanego przeze mnie przykładu dot. dodania szumu. Zauważ, iż ma on tylko udowodnić, że w pewnych okolicznościach (które występują najczęściej podczas użytkowania odtwarzacza ***8211; wspomniana podróż z punktu A do B) nie będziemy go dostrzegać. Szum przez większość utworu jest maskowany przez głośniejsze dźwięki. Nawet jak już go słychać, ale nie myślisz o tym, że masz go "wyłapywać" to wcale tego nie zauważasz, musiałby być on już bardzo duży, a Ty słuchać bardzo głośno. Zresztą nie każdy przeszkadza, stare nagrania bez charakterystycznych szmerów straciłyby cały urok.
Podałeś za przykład słuchawki dokanałowe, więc wyobraź sobie teraz, że jesteś z psem na spacerze i wieje lekko wiatr, w takim przypadku poprzez ucho przenoszą się duże zakłócenia (można włożyć słuchawkę i machnąć ręką kilka razy dla zrozumienia

) i nie masz już pewności ile z szumu pochodzi z dźwięku, a ile z wiatru. Jak długo stoisz z psem bez żadnego ruchu ?, a każdy najmniejszy ruch nawet samej głowy to poruszenie kabla i niemiłosiernie przenoszenie zakłóceń na słuchawki.
Jeśli siedzisz w domu i dokładnie wsłuchujesz się w dźwięk, to szum taki jak na kasecie rzeczywiście będzie przeszkadzał, ale mój przykład testu dotyczył nieco innej kwestii. Zresztą przy obecnej technologii cyfrowej, jakość jak z kasety to przypadek iście ekstremalny. Może po zamianie na 8 bit można by to porównywać

. Nadal więc twierdzę, że realne 65-70 dB sprzętu w zupełności wystarczy do wszystkiego (taką dynamikę uzyskuje się przecież na mp3 z 192-256 kbps).
Cytat:
|
Napisany przez REi
Nie bede sie czepial ale zauwaz ze DAC Wolfsona (najlepszej firmy produkujacej najwyzszej klasy DAC i ADC dla playerow przenosnych - uzywa ich Creative, iRiver, iAudio, Pioneer, Toshiba - wszyscy liczacy sie na rynku) ma wbudowany wzmacniacz sluchawkowy wiec to w pelni od owego DAC zalezy jakosc dzwieku bo sluchawki podlaczone sa bezposrednio do niego.
|
Jak już pisałem tor audio to skomplikowana sprawa, wzmacniacz słuchawkowy był tylko przykładem, zobacz
TEN artykuł, zapewniam Cię, że parametry DAC o niczym jeszcze nie świadczą.
Cytat:
|
Napisany przez REi
... przy muzyce cyfrowej jezeli puscimy sygnal przez kiepski DAC to i najdrozszy wzmacniacz Lampowy nie pomoze.
|
to prawda
Cytat:
|
Napisany przez REi
16bit/44,1 kHz? a slyszales o DVD-Audio?
|
no właśnie słyszałem i na tym się kończy, format mimo swej przewagi nad CD kompletnie się nie przyjął i nie widać aby w przyszłości było lepiej, wydawanych tytułów jak na lekarstwo, często potrzebna wymiana sprzętu, szkoda gadać ...
zresztą słuchanie czegoś takiego na przenośnych playerach i małych słuchawkach to nieporozumienie po całej linii ... takie jest przynajmniej moje zdanie
Cytat:
|
Napisany przez REi
... ale juz np prawie kazdy zauwaza to nienamacalne cos sluchajac muzyki z Audio DVD, nie spotkalem osoby ktora powiedziala by szczerze ze napewno nie slyszy roznicy (no chyba ze puszcza jej sie to na super sprzecie pokroju Manta).
|
w większości przypadków efekt placebo, człowiek wie, że słucha czegoś co ma być z założenia lepsze w teorii i tak też stwierdza
jeśli już istnieje w ogóle możliwość wychwycenia różnic, to zazwyczaj mówi się o "subtelnych odczuciach", każdy tak naprawdę nie wie co było lepsze a co nie - stwierdza, że lepiej się słuchało i w sumie chyba o to w tym wszystkim chodzi ...
pozdrawiam