Cytat:
|
Napisany przez saper223
Witam serdecznie.
Stałem się szczęśliwym posiadaczem tego pionka.
1 płytkę wypaliłem zwykła cdr verbatim.Nastepną dvd verbatim x16 + 4,7 g adv azo tak to sie pisze mniej wiecej (Nero7.Premium.Reloaded.7.5.1.1) Na płytke wypalałem kilka filmów.Zaznaczyłem opcję dopalania.Pod koniec wypalania jak juz finalizował ( wypalanie wykonane w 100 % predkośc x 8) Wyskoczył mi taki komunikat ( parametr jest niepoprawny ) i nero jak by umarł ( przestał odpowiadać )Bios nagrywarki 1,23 albo 1,24 juz dokładnie nie pamietam( zrobiłem też update na 1,29 lecz jeszcze nie testowałem wypalania na tym biosku. hmmm sprzet jaki posiadam to stary winchester 3,0+ mobo asusa a8r32 - MVP Deluxe hdd sata II wd 120 grafika 6600 no gt , dzwiek z płyty.Nagrywarka podpieta na master,dvd rom lg mnejsza o model slave  ( 2 napedy podpiete na 1 taśmie )
Co mogło być przyczyną tego komunikatu ?
1.dwa napedy na jednej taśmie ?
2. stary bios ?
3 uaktywniona funkcja nadpalania dopalania ( przepraszam jestem w tym temacie dość ograniczony wiedzą.
Bardzo prosze o wyrozumiałosć i pomoc
Pozdrawiam
saper223
|
Przyczyn może być wiele
Sam program nagrywający i jego humory
Gryzienie się napędów ze sobą
Bajzel w systemie
Itp.
Przede wszystkim jednak zwrócę uwagę na:
1. Taśma na ktorej podpięte są napędy powinna być ATA-100/133
2. Odinstaluj kanał IDE na którym podpięte są napędy i daj je raz jeszcze wykryć twojemu systemu
3. Staraj się unikać wypalania x16 i spróbuj innego nośnika, bo obecnie niestety Verbatimy to taka sama loteria jak TDK i tak jedne jak i drugie nie są już synoniem jakości
4. I najważniejsze: na płytę niestety nie wchodzi 4.7GB - było już o tym wielokrotnie; sprawdź czy wielkość kompilacji nie przekracza dopuszczalnych wartości i nie nadpalaj płyt DVD