Cytat:
|
Napisany przez scalak77
Pracowałem w firmie internetowej i wiem że do przesyłu 100MB potrzebny jest kabel UTP lub FTP kategorii 5e, inny bedzie działał ale do kilku metrów, po co kąbinować jesli kabel jest dostępny wszędzie, co do kat. 3 nie spotkałe sie z takim wiec niewiem nic na jego temat a link zapodałem z googla, jesli chceszm mieć stabilną siec to tylko 5e i tylko podłaczenie kolorów takie jak napisałem wyżej do skrosowanego kabla zamieniasz tylko pary pomarańczową z zieloną i nic wiecej, do tego karty sieciowe Intela z szyfrowaniem sprzętowym, na tych kartach mam uruchominą sieć, karty jak dobrze upolujesz to na allegro kupisz w granicach 10-15zł za 1szt.
|
widze ze duzo sie nie nauczyles .... to co podales wczesniej to kabel UTP (wew) kategori trzeciej <- ale wieloparowy
predkosc transmisji okresla sie przez oznaczenie szybkosci a nie jakoscia kabla
UTP/STP sa uzywane do wewnatrz budynkow nie zabezpieczone na warunki atmosferyczne ... na zewnatrz stosuje sie zafoliowane kable UTP/STP tzw. FTP/S-FTP
sieci kiedys stawialo sie na kablach kat.3-4 (10-16MHz) i wystarczylo na krotkie odlegosci
wraz z popularyzacja komputerow i internetu za standard przyjelo sie kat.5 (100MHz)
ale dla majacych pieniadze mozna sobie sprawic kat.5e (200MHz) lub kat.5f (600MHz)
zreszta klania sie digipedia
Cytat:
|
Napisany przez Patrixs
Sprawdzałem, działało na 100MBitach bez problemu, a co do kabla to jest napisane TIA/EIA.568-B.2 CAT.5e
Na ułożeniu podanym przez scalak77 działa, ale muszę jeszcze potestować  . Pozdrowienia
PS.
Na załączonym obrazku z podpisu wynika, że w zależności od rodzaju kabla 568A lub 568B jest różne ułożenie kabelków, więc trzeba na to uważać... chociaż dla mnie to i tak zakręcone  .
|
tu podales kabel CrossOver ... to jak miales polaczone wczesniej? jakie bylo rozmieszczenie kabli na wtyczce?
laczysz dwa komputery czy komputer z router'em?
co do EIA/TIA-568A/568A - tu poczytaj
http://pl.wikipedia.org/wiki/10BASE-T
jak widac to jest oznaczenie polaczenia 'through'/'crossover'
zreszta gdybys sie lekko wysilil to bys wszystko wygooglal ...
http://yoda.uvi.edu/InfoTech/rj45.htm
ale coz widac ze latwiej pytac niz szukac ...
Cytat:
|
Napisany przez gallus
A co do mojego problemu to ktoś ma jakiś pomysł?
Bo wg. mnie gdyby było coś nie tak z kablem to transfer mój komp <= komp siostry byłby nie możliwy, a jest na przedziale 50Mb/s, za to transfer mój komp => komp siostry przy ustawieniu karty na 100Mb/s zawiesza jej kompa...
No chyba, że stary komp z prockiem 400MHz/128MB/20GB i jakąś starą dziwną płytą nie może podołać takim transferom?
|
komputer podola ...