Cytat:
|
Napisany przez Ormianin
Co Ty piszesz? Skad biora sie takie przemyslenia? Czy "wykrecona" demokracja jak woda sodowa uderzyla do glowy coniektorym? Ja mieszkam w samym centrum miasta, sa tu 3 koscioly i w niedziele wala jak glupie, ale mi to wogole nie przeszkadza, wrecz przeciwnie wprawia mnie w osobliwy niedzielny nastroj, kiedy spie mnie wcale nie budza, bo ich nie zauwazam, staly sie taka sama codziennoscia jak reszta produktow cywilizacji, podobnie jak uliczny halas, odglos nadlatujacego samolotu, smiglowca, glosny ryk silnika samochodowego, odlgos przejezdzajacego pociagu, kosiarki do trawy i tp. Czemu tutaj coniektorym akurat przeszkadzaja koscioly? a nie kosiarka od trawy ktora wydaje gorszy halas?
Co do ogrzewania w kosciolach, jaki bylby to koszt! a tak wierni nachuchaja 
|
trafiają się tacy co im wszystko co katolickie przeszkadza. głównie czytelnicy pewnej gazety opiniotwórczej na których zadziałała socjotechnika prowadzona od 17 lat.
wracając do tematu to wiadomo, że ogrzanie kościoła to koszmar (wysokość)
ale też przesadą jest nie dogrzewać wcale. w Radziejowicach (niedaleko mojej działki) nie grzeją wcale i jak zawozłem tam matkę po fali mrozów to w kościele było dużo zimniej niż na zewnątrz, odebrałem ją tak zmarzniętą, że nie mogła dojść do siebie dłuższy czas. nawet chciała wcześniej wyjść, bo słońce trochę świeciło, ale była dużo wcześniej i wylądowała pod ołtarzem, kościół tak nabity, że na zewnątrz nawet stał tłum, więc się nie dało.
katolicyzm w naszym kraju ma się dobrze. są tacy co im to nie pasuje i próbują w innych zaszczepić wątpliwości. niech próbują