Cytat:
|
Napisany przez demek
- pobudzenie budownictwa - gdzie to sie odbywa? bo nowi poslowie buduja sobie domy?
|
- A vat na budownictwo wywalczony w Unii. Zdajesz sobie sprawę, ze do pobudzenia budownictwa potrzebne są odpowiednio tanie kredyty oraz pewność jutra.
Stąd zastanawianie się PiSu dlaczego w Polsce kredyty są tak drogie, dlaczego jest najdroższa obsługa kont w UE. Niestety wcześniej trzeba przebudować system bankowy, do czego wymagane sa odpowiednie ustawy i zapewne ze 2-3 lata zanim to zacznie funkcjonować.
Cytat:
|
Napisany przez demek
- wykorzystanie środków unijnych - ile wiecej niz za sld poprosze o fakty
|
Wyliczeń za ten rok jeszcze nie ma, bo jeszcze się nie skończył.
Natomiast na stronach UE i MF znajdziesz odpowiednie wyliczenia.
Cytat:
|
Napisany przez demek
- tanie państwo, które notabene jest wbrew zapewnieniom mediów - pokaz jakies wyliczenia chocby od pisu
|
W Polsce, podobnie jak na świecie, obowiązuje coś takiego jak ustawa budżetowa, która ustala m.in. wydatki na administrację i więcej wydać nie można, chyba że przez nowelizację. Wystarczy zajrzeć na stronę Ministerstwa finansów.
No i tak do krytyków CBA parę pytań, bo mi O. Rydzyk powiedział "CBA dobre", a ja chciałbym się dowiedzieć jak jest w rzeczywistości.
W końcu te dobre media, czyli nierydzykowe, tak ładnie naświetlaja wszelkie sprawy, aby widz (czytelnik) sam sobie mógł wyrobić własne zdanie. To pewnie szeroko te podstawowe informacje propagowały.
1. Czy projekt ustawy o CBA, który niedawno przeszedł w Sejmie był pierwszym?
2. Czy jakieś instytucje międzynarodowe zalecały Polsce walke z korupcja?
Jeżeli tak. To kiedy po raz pierwszy?
3. Czy CBA wymyślił PiS? Czy może tego typu struktury działały już w jakichś państwach?
Jeżeli tak to mam jeszcze pytania.
4. Kiedy i gdzie powstało pierwsze biuro antykorupcyjne?
5. Po jakim okresie były zauważalne efekty jego pracy?
6. Gdzie BA działało najlepiej, a gdzie okazało się porażką?
7. Czy jakaś instytucja międzynarodowa zalecała Polsce powołanie CBA?
8. Jakie są różnice prawne w polskiej ustawie o CBA, a jak to było gdzie indziej?
Pozdrawiam
Adach