Witam
Właśnie po obejrzeniu filmu Thank you for smoking zacząłem się zastanawiać jak poznać, że przekroczyliśmy granicę. Film był jak sama nazwa wskazuje o papierosach, ale chodzi mi o różne granice. Granica Akocholizmu, Nałogowego palenia, uzależnienia, beszczelności... Pewnie nie da się określić jednoznacznie granicy. Wiem, że mam kilka nałogów. Po zdaniu liceum postanowiłem rozstać się ze wszystkimi nałogami... po 3 tygodniach niestety do jednego wróciłem, po roku wróciłem do palenia, obecnie udało mi się nie wrócić tylko do stosowania cukru przy słodzeniu cherbaty. Nigdy nie lubiłem alkoholu, więc nie miałem z nim nigdy problemu, w narkotyki też nigdy nie wpadłem, ale ostatnio zastanawaim się czy nie przekraczam cienkiej granicy do... anoreksji. Powiedzcie kiedy wg Was przekracza się granicę w przypadku tej choroby? Stosując hardcorowe środki typu tabletki zmniejszające wydzielanie śliny, sztucznie wywołane wymioty, ograniczanie jedzenia? A może przez niejedzenie niektórych produktów albo niską wagę (ale waga to chyba nie jest odpowiedni wskaźnik)? Wg mnie jedyne co zbliża mnie do tej choroby to tylko radość z niskiej wagi. Lubie czekoladę i jem ją jak jest w lodówce. Jak mam ochotę na słodycze to się nie ograniczam. Dzisiaj jadłem Pizze

Moja dieta wygląda tak codziennie 1 paczkę fajek + 3l lokalnego napoju Ostromecka Orange + 1-2 posiłki. Jak nie pracowałem fizycznie to utrzymywałem przy wzroście 191 71Kg, ale ostatnio remontuje mieszkanko i waga mi troszkę poszła w dół rekord 68,7 i staram się ją utrzymać poniżej 70... Zawsze chciałem ważyć poniżej 70 KG teraz mi się udało

Według wskaźnika BMI (czy jak mu tam) mam lekką niedowagę i powiem, że mnie to cieszy

. Najgorsze jest to, że moja żona jest sporo cięższa odemnie, choć wg tego wskaźnika na wagę normalną (ten wskaźnik jest dziwny....)

Więc pytanie do was. Jeżeli zwracam uwagę na wagę i mam leciutką tyci tyci niedowagę (prawie jej nie mam bo wg tego wskaźnika przy 69,6 mam już normalną wagę) i jeżeli wejdę na 70 to pewnie z diety odejmę 1-2 posiłki czy to jest anoreksja, czy dopiero jak zaczne brać jakieś tabletki na schudnięcie?
Dzięki
Pozdrawiam
P.s. Tak do porównania wpiszcie Wasz wzrost w cm/waga w kg