Cytat:
Napisany przez gabisssko
KXy instalowałam i mi nie odpowiadają (przede wszystkim dlatego, że nie działa mi przy nich głośnik centralny). Szczerze przyznam, że zdziwiło mnie mnóstwo pozytywnych opinii o KXach, bo sama nie zauważyłam żadnych rewelacji (gdzie te bajery, które miały być? A może ja mam jakąś okrojoną wersję tych sterowników?)
|
To dla tego, że standardowo KX-y zamieniają działanie głośników centralnych z tylnymi. Głośniki tylne obsługuje DAC lepszej jakości i masz w ten sposób dźwięk o lepszych parametrach (zobacz
TU). Wystarczy podłączyć głośniki centralne do wyjścia tylnych, lub jeśli z jakiś powodów nie chcesz tego robić, to należy odhaczyć jeden ptaszek w
mixerze (ten z numerem 12).
KX-y są niezastąpione przy używaniu programów do tworzenia muzyki, głównie ze względu na wsparcie technologii ASIO (sterowniki wprowadzające bardzo małe opóźnienie), oraz rozbudowaną możliwość konfiguracji praktycznie wszystkiego. Mają wiele przydatnych rzeczy, których nie znajdziesz w oficjalnych sterownikach Creative. Są to np.: oddzielny sterownik dla każdego z wyjść, niewiarygodną konfigurację DSP i ogólnie tego co dzieje się z sygnałem od wejścia do wyjścia, wsparcie przy dekodowaniu AC3 itd. . Ich obsługa wymaga jednak pewnych wiadomości z tematyki audio i czasu na opanowanie wszystkich ustawień (na początek można przeczytać
TO). Dlatego docenić je będą w stanie głównie muzycy. Podałem je jako alternatywa, gdy standardowe sterowniki zwyczajnie nie dadzą się zainstalować.
pozdrawiam