Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.10.2006, 23:36   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Dwa systemy na różnych partycjach - wybór jednego

Mam dość dziwny problem na notebooku. Otóż domyślnie jest tam zainstalowany angielski Windows z dodatkowym pakietem oprogramowania, natomiast ktoś 'doinstalował' tam system polski. Nie wiem, jak to zrobił, ale obecnie jest partycja C, na której znajduje się system oryginalny i partycja D, na której jest system polski. Przy starcie uruchamia się polski i wszystko domyślnie instaluje się na dysku D.

I teraz pytanie - jak to zmienić?

Chcę doprowadzić do stanu początkowego - czyli systemu na C i nic na D. Problem w tym, że nie wiem, jak. Generalnie mowa jest tu o laptopie DELL-a. Jest tam taka funkcja, że jeżeli przy starcie komputera wciśnie się kombinację przycisków, można przejść do menu, które umożliwia przywrócenie komputera do stanu fabrycznego. Niestety próbowałem tego, ale nie działa. Podejrzewam, że dlatego, że jest zainstalowany ten drugi system.

Pytanie więc, jak uruchomić ten pierwszy. Przy starcie nie ma żadnej możliwości wyboru, nie znalazłem też pliku boot.ini, w którym ewentualnie mógłbym to zmienić ręcznie. Przed chwilą zainstalowałem Partition Magic, bo stwierdziłem, że pewnie partycja D ustawiona jest jako aktywna. Ale okazało się, że nie - aktywna jest partycja C..

Teraz już nie wiem, co zrobić - nie mam płyty z systemem, żeby przy starcie uruchomić i tam dalej już pokasować co trzeba (żeby nagrać system na płytę muszę go najpierw uruchomić..), nie mogę się dostać do przywracania ustawień fabrycznych, boję się na hama kasować ten system, bo wtedy pewnie już nic się nie uruchomi..

Co w takiej sytuacji robić, są jakieś inne jeszcze ustawienia, gdzie można ustawiać ładujący się system, zmieniać ustawienia botowania itp?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online