Cytat:
|
Napisany przez sobrus
@andrzejj9
przyczyny moga byc bardzo rozne. np u mnie (win2k3, nforce2) musi byc koniecznie sterownik agp od microsoftu. Oryginalny nv_agp.sys od nvidii (z windowsa xp) dziala zdecydowanie za wolno.
poza tym mialem przypadek, ze wszystko dzialalo z ok 50% wydajnosci. Winowajca okazal sie program WinBar, ktory po przelaczeniu sie dowolnej aplikacji w full-screen zabieral 100% CPU (na Win2k3+R9000 lub Win2000+Gf2MX, ale juz np. na Win2000+R9000 lub WinXP+R9000 blad ten nie wystepuje!)
Sprawdz AGP Aperture w BIOSie (nie wiem moze wczesniej o tym bylo ale nie chce mi sie czytac). Jesli jest za male to bardziej wymagajace gry i aplikacje beda nieprzyjemnie szarpac.
|
Przede wszystkim jest już lepiej. Podłączyłem ten wiatrak w normalny sposób i raz, że temperatura od razu spadła (z 45 do ok. 33 stopni), a dwa, że w wynik w 3DMarku to już zupełnie inna rozmowa. Przed chwilą puściłem test i wyszło 8241. To, co prawda dalej nie jest już to, co po tej karcie można by oczekiwać (przy mojej konfiguracji 9 tys. powinno być bez podkręcania osiągalne), ale jest to całkowicie satysfakcjonujący mnie wynik. Karta co prawda chodzi jak czołg (tu niestety potwierdziły się opinie o tym, że jest bardzo głośna), ale czytałem, że da się ją (wentylator) programowo zwolnić, żeby przy wyświetlaniu grafiki 3D wentylator chodził na 25-50% i wtedy jest niesłyszalna. Będę się musiał tym pobawić.
W każdym razie.. jest już lepiej
Z tym, że jest jeszcze kilka rzeczy, które chciałbym sprawdzić, bo wydaje mi się, że jeszcze z tysiąc punktów bez żadnego podkręcania jest w zasięgu. Przede wszystkim format i reinstalacja Windowsa, ale z tym w takim razie się jeszcze wstrzymam, bo nie bardzo mam na to teraz czas, poza tym jeszcze kwestia tych sterowników do samej karty jak i portu AGP.
Piszesz tutaj @ sorbus o oryginalnym driverze Miceosoftu. Ja co prawda mam płyte na innym chipsecie (płyta Gigabyte 7VRXP - na VIA), ale spróbowałbym to zainstalować. Masz może jakiś link, gdzie można to sciągnąć?
Druga rzecz to programy. Teraz jak leciał test, to nic nie wyłączałem, ale wcześniej to zrobiłem i dalej były niskie wyniki. WinBar-a używałem kiedyś i on rzeczywiście potrafił sprawiać problemy. Teraz mam StatBar-a i z nim wszystko jest w porządku. Tak więc generalnie raczej z programami problemu nie ma.
Ostatnia kwestia to te ustawienia w Biosie. Przyznam, że nic nie zmieniałem przy wymianie karty. Co dokładnie powinienem sprawdzić i ewentualnie zmienić?