Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.10.2006, 17:19   #1
rafal2
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.10.2006
rafal2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy SOHW 1653s CS09 zawiesza komputer przy nagrywaniu.

Witam. Mam problem z nagrywaniem płyt na moim komputerze. Wcześniej wszystko było dobrze ale ostatnio zauważyłem, że w nero i nie tylko podczas gdy nagrywarka wypali już rozbiegówkę i ma przejść do danych cały komp zawiesza się na twardo tzn. zero reakcji, wieczna czerwona lampka na napędzie i działa tylko przycisk reset. Dzieje się tak podczas każdej próby nagrania bądź symulacji czegokolwiek.

Mój sprzęt:
-Celeron 1.15GHz
-Płyta VIA z Mostkiem północnym VT82C694X/T Apollo Pro133A/T
-Nagrywarka LITE-ON SOHW 1653S z biosem CS09 red light
-640MB ram
-Win XP
-ASPI i najnowsze stery płyty wgrane

Konfiguracja IDE:
PM Dysk 40Gb UDMA 5 systemowy
PS Dysk 20Gb UDMA 5
SM Nagrywarka Lite-on Multiword DMA 2
SS DVDrom JLMS XJ-HD 165H Multiword DMA 2

Cała zabawa praktycznie się zaczęła jak próbowałem zamiast dvdromu podłączyć trzeci dysk żeby zgrać z niego dane, można było z niego czytać ale próba skopiowania danych kończyła się zwiechem (takim samym). W końcu podpiełem zamiast swojego dysku i zgrałem wszystko. Od tej pory próba skopiowania plików z dvdromu kończyła się zwiechem. Zajrzałem do biosu i okazało się że jest w trybie CHS zamiast Auto. Nagrywarka była w porządku i można było z niej kopiować. Przestawiłem dvd jak trzeba i było dobrze. Jednak niewdawno przy próbie nagrania filmu DVD wyszedł na jaw ten problem. Zauważyłem, że jak dyski dam w tryb PIO to można nagrywać ale baardzo wolno i mija się to z celem. Pomózcie mi bo nie mam już pomysłów.

P.S. To nie zasilacz ani nic takiego bo wcześniej wszystko było dobrze

Pozdrawiam i dzięki za doczytanie wszystkiego do końca

Ostatnio zmieniany przez rafal2 : 23.10.2006 o godz. 17:26 Powód: Literówki
rafal2 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online