Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.11.2006, 20:29   #49
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez pops Podgląd Wiadomości
jaki masz modem ?
bo w plusie jest jakaś promocja w której mają Sony Ericsson GC85 EDGE/GPRS za 1.22pln i Option QUAD UMTS/GPRS za 60pln, warto dopłacić do umts ? jest widoczna różnica między nimi ? o ile ogóle będzie jeszcze do kupienia to chyba się zdecyduję na plusa.
a co się dzieje po przekroczeniu limitu ? no i gdzie była ta dyskusja jak można wiedzieć
Sprobuje po kolei:

Modemu aktualnie nie mam, potrzebowalem pieniedzy i sprzedalem.
Mialem Sony Ericssona GC89 z zewnetrzna antena (ktora baaardzo poprawia zasieg). Byl to modem GPRS/EDGE.
Nie wiem czy jest duza roznica miedzy UMTSem a EDGE, ale EDGE ma okolo 230kbit co mi do przegladania stron, uzywania IRCa i GG w zupelnosci wystarcza (dodam, ze odnosze wrazenie, iz zasieg ma pewien wplyw na szybkosc - tzn. jest roznica miedzy 1/2 kreskami, a np. 3/4 - choc to moze byc moja wlasna sugestia :-) ).
Po przekroczeniu limitu predkosc maksymalna to GPRS (56kbit), wczesniej podobno bylo znacznie gorzej, ale jakos od lipca/sierpnia plus ogranicza wlasnie do takiego pasma.
Wracajac do UMTSa - na dzien dzisiejszy ma bardzo maly zasieg (w kazdej sieci), w moim miescie nie ma w ogole, wiec nawet o nim nie myslalem.

Cytat:
Napisany przez pops
no to ja myślałem, że jak coś ma umts to ma i edge.
z modemami z allegro jest jeden problem, musi być faktura, czyli te najlepsze oferty są w większości wyeliminowane.
W tym haczyk ;-), modemy z UMTS/GPRS nie zawsze maja EDGE (przykladem moze byc tez komorka K800i, ktora ma GPRSa i UMTSa, a EDGE nie posiada).
Przy modemie na PCMCIA wazne jest (wiem juz z doswiadczenia) wyjscie antenowe (chocby profilaktycznie ;-) ). Komorka nie ma takiego problemu, bo ma zasieg taki, jak modem z podlaczona antenka.

W maju bede zmuszony wiec zainwestowac w cos z GPRS/EDGE.
I bedzie to:
- ponownie SE GC89 + antena
- jakas komorka z GPRS/EDGE
- globetrotter z GPRS/EDGE + antena
- inny modem, ktory beda polecali na bez-kabli.pl

Linka do tematu nie mam, musisz uzyc szukajki.
Ja jestem za leniwy ;-).

Pzdr.
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post