Cytat:
Napisany przez sobrus
Spokojnie, nie unos sie. Faktycznie przesadzilem z tym "zerowe", ale w porownaniu z nvidia wypada znacznie gorzej. I nie chodzi mi o R9550. Mialem ATI przez 4 lata i wyrobilem sobie o nich pewne zdanie - w swych sterownikach dbaja zawsze jedynie o najnowsza rodzine produktow.
Podczas gdy ostatnio nvidia dodala funkcje 'transparency antialiasing' do znikajacych z rynku kart GF6, ATi po prostu ucielo calkowicie support dla wszystkich posiadajacych sprzet ponizej DX9, (ForceWare mozesz zainstalowac nawet na Rivie TNT).
Pomijam kwestie jakosci tych sterownikow. Do tej pory nie wiem czemu stery do radeona zabieraly mi kilkadziesiat MB RAMu (im nowsze tym wiecej), i to mimo ze nie mialem tego beznadziejnego CCC (niestety z tego co wiem uzytkownicy X1xxx sa na niego skazani - wspolczuje. Podobno polyka jeszcze ponad 200MB pamieci).
Nie mam nic do procesorow graficznych ATi - sa bardzo dobre, nieraz bywaly znacznie lepsze niz chipy nvidii (R9700 vs GFFX), ale ich oprogramowanie i support stoi moim zdaniem na znacznie gorszym poziomie.
|
Dziwne bo jest przeciwnie niz myslisz... aa nie dodali dla kart 9600 bo by tego nie pociagnely - ograniczenia technologiczne, dodali natomiast dawno temu np temporal aa. Mam karte ATi od3 lat i prawie kazde nowe stery wiazaly sie z przyrostem predkosci - porownaj sobie to z nv ktora jak juz optymalizuje to tylko pod benchmarki. NV dodalo 1 funkcje a to ze stare karty ze versji na versje sterow dzialaja coraz wolniej to juz inna sprawa nie? Sprzet ATi ponizej DX9 to karty sprzed 8500 - wiecej niz 4 lata wstecz wiec na czym polega twoj problem?
ps. Proponuje zainstalowac Forceware na Rivie - zainstaluje sie po prostu stary driver nic wiecej - tak jak bys pobral stary supportujacy to driver i zainstalowal, pytanie tylko po co?