Cytat:
Napisany przez CIAPEK
Po 2 latach pytam Was znowu o pomoc przy wyborze telefonu.
Kończy się umowa w styczniu-trzeba będzie przedłużyć.
Plus GSM - 5 rok.
Obecnie jestem zadowolonym użytkownikiem Nokii 6100-jest super niezawodna i miła  Standardowy i bardzo udany telefon w swojej klasie i niewielki.
Teraz będę skłaniał się ku 6230i - klasyczny, również ceniony model z pewnymi wodotryskami zamknięty w miłej niewyzywającej obudowie.
Poczytałem troche na forum o tym fonie i ogólnie polecacie go choć słyszałem też o problemach z kartą pamięci a Smartkowi wogóle nie podoba się ten telefon-ma zasięg do d... i wyświetlacz, ale wiadomo fan SE
Czy ten telefon jest dla mnie, a może coś innego, nowszego?
Czego wymagam od tego telefonu....
-niezawodność... zwieszanie telefonu nie wchodzi w gre od tego jest komp
-obsługa plików mp3 również w takim stopniu abym mógł go używać jako player mp3 (własnie czy Nokia daje słuchawki do niego? jak jest z jakością odtwarzania mp3), planuje dokupic dodatkową kartę
-kamera-fajny bajer może być... nigdy nie mialem telefonu z tym bajerem, ale niech już będzie 
-notatnik/organizer
-szybkie ładowanie baterii i jak pochodzi 3-4 dni jest ok.
-łatwość wymiany danych między PC a kom.
-niewielka możliwość zmiany wyglądu menu etc.... kolorystyka, może tematy
-łatwość pisania sms/obsługa książki adresowej
-czytelny wyświetlacz
-wytrzymała obudowa na upadki 
-możliwość rozbiurki telefonu-zdjęcia paneli w celu przeczyszczenia wyświetlacza z kurzu, a może ten telefon jest tak szczelny, że noszenie go w kieszeni nie zakurza go bo 6100 warto regularnie przeczyszczać.
to chyba wszystko czekam na Wasze opinie.
Podoba mi się też SE W300i, ale niestety w Plusie go nie ma, ale wydaje mi się, że pozostane przy Nokii.

|
Sam nie posiadam tego telefonu, ale kuzym ma od ponad roku, znajmoy gdzieś koło dwóch lat, brat dopiero od kilki miesięcy, ale z tego co się orientuję to wszyscy są bardzo zadowoleni z niego. Ostanio sam zmianiałem telefon i gadałem z nimi, więc tak:
- zawieszanie właściwie nie występuje, znajomemu przez dwa lata użytkowwania zwieślił się raz, ale to jeszcze z jego winy,
- co do mp3 to się nie interesowałem bo mam player-a wiec nie był potrzebne, ale radio jest i bardzo dobrze odbiera według brata,
- kamera jak to w telefonach,
- bateria trzyma gdzieś koło 5-6 dni, u brata,
- wyświetlacz OK,
- nie jest chyba za bardzo wytrzymała na upadki, nie wytrzyma przelotu nad bazarem ;} jak inne stare poczciwe Nokie ;}