Cytat:
Napisany przez januszp
1. Do obcięcia program MPEG2Cut - skuteczny i szybki.
|
Tnie z dokładnością co do GOP - jak jest wybitnie długi GOP to szkoda gadać.
Poza tym nie poprawia timecodów w MPEG2 - niech się nikt nie zdziwi jak na wyswietlaczu zobaczy czas startu filmu w 12 godzinie albo wogólne nie bedzie czasu bo wyswietlacz nie zdoła tego wyswietlic...
Cytat:
Napisany przez januszp
2. Do nagrywania (DVD Video) kiedyś z powodzeniem używałem SpruceUP .W skrócie :
- program ten nie rekompresował plików, dlatego też cały proces tworzenia płyty był bardzo szybki (tworzenie katalogu Video_TS wraz z zawartością.
- program dość ciężko zdobyć (o ile się nie myle nie jest już uaktualniany)
- płyty tworzone przy pomocy tego programu bez problemu odtwarzane były na bardzo rożnych, egzotycznych odtwarzach stacjonarnych.
- łączny czas przetworzenia 1.5 godzinnego filmu (stream z DVB) do formatu DVD zamykał się w dosłownie kilku minutach.
Z drugiej strony patrząc na mozliwosci dzisiejszych "stacjonarek" śmiało można na płyte wrzucić "surowe" pliki MPEG2 i odtwarzacz nie powinien się buntować.
Oczywiście, jesli chodzi o menu trzeba niestety zrezygnować z plików MPEG2 na rzecz authoringu.
|
Właśnie z naciskiem na słowo egzotyczne

Jak ktoś ma porządny odtwarzacz to się może zdziwić...
Cytat:
Napisany przez januszp
PS.
Zawsze dziwiła mnie pogoń za rekompresją ,w przypadku gdy nie jest ona wymagana .Stream z DVB (o ile nie jest uszkodzony) nie wymaga takich zabiegów - przynajmniej ja takich nigdy nie stosowałem.
Proponuję zapoznac się z SpruceUP, gdyz w przypadku DVB warto.
Wiem ,jest jeszcze inne oprogramowanie, ktore nie wymaga rekompresji plików DVB, niestety na dzień dzisiejszy nie zdradzę ich nazw z prostego powodu - nie pamiętam  .
|
Zwykle nie jest potrzebna rekompresja - prawie nigdy nie jest potrzebna...
Ale plik bezwzglednie wymaga poprawienia timecodów, wpisów w nagłówkach, zwykle również długości GOP, które są ściśle określone dla STANDARDU / SPECYFIKACJI DVD Video.
Rekompresja jest wskazana tylko wtedy kiedy nasz odtwarzacz nie da się oszukac na jakieś dziwaczne formaty DVB.
Co do programów - wszystkie inne tylko nie Scenarist - ciekawe dlaczego...?? DVD Lab Pro jest, np. mistrzem świata w przyjmowaniu wszystkiego jak leci - powtórzę sie setny raz - pewnie nawet przyjmuje celuloidową taśmę filmową - i co z tego - to jest jego zaleta??
Cytat:
Napisany przez januszp
PS.
Jeśli naprawdę menu nie jest sprawą priorytetową, to naprawdę szkoda jakości i czasu na programy typu TMPGEnc.
Pozdrawiam. jaro
|
I tak i nie - z punktu widzenia STANDARDU DVD Video prawie każdy materiał z DVB inny niz 720x576, 704x576 wymaga takiej rekompresji.
Odtwarzacze i standard mozna troche oszukać ale to tylko na własne potrzeby i pod własny konkretny model odtwarzacza. U sąsiada płyta zrobiona Twoimi metodami może juz nie działać...
Proponuję doczytać moj artykuł, najlepiej ze zrozumieniem, wtedy bedzie prościej dyskutować...
Pozdrawiam!