Cytat:
Napisany przez frog
Sluchajcie a jak to jest z predkoscia na oponach zimowych ? Tzn. przeczytalem jakies oznaczenia gdzies ze predkosc np do 80km/h. Mam jak juz wczesniej napisalem Debice Frigo 2 nie wiecie ile mozna na nich naj... jechac ? Nie zebym byl sjakims piratem, ale w piatek jade do holandii i na naszych drogach to wiadomo...ale jak wjade na niemcy i potem holandia to tam predkosc bedzie mozna rozwinac a niechce sie wlec.... Czy mam sie ograniczyc do jakiejs predkosci na zimowkach czy np 150km/h moge spokojnie jechac ? Sorki moze to glupie pytania no ale nie znam sie na oponach itp....
|
co do predkosci...
mialem swojego czasu regenerowane opony zimowe firmy Profil. 175/70/R13.
Jazda z predkoscia 160/h na autostradzie przy temp dodatniej jakies 8 czy 10 stopni przez jakies 10 min skonczyla sie wybuchem a moze raczej WYBUCHEM opony. Na szczescie tylnej - wyszedlem z tego calo dzieki temu, ze nie bylo duzego ruchu na sasiednim pasie - pomijajac uszkodzone dojscie gazu w zderzaku tylnym oraz poobijane nadkole tylne od rozprutej opony.
nie wiem czy to regenerowane czy tez bardziej miekka guma, ktora sie nagrzala ale to sie moze zdarzyc kazdemu
To moj 1.5k post na forum, takze