Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.11.2002, 14:02   #1
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dokładne info o RAID potrzebuję

Witam
Proszę o pomoc wszystkich tych, którzy znają się na temacie i ew. robili coś podobnego.
Potrzebuję dokładnych informacji o trybie RAID, w którym to dwa dyski twarde (zdaje się że muszą być identyczne: producent i model) funkcjonowałyby jako jeden dysk twardy. Chodzi o to aby kontroler zapisywał na obu dyskach w 100% identyczne informacje (partycje, pliki, uruchamianie systemu, praca w systemie). Na ten temat nie wiem właściwie nic, poza tym że można tak zrobić i ja mam to zrealizować.
Tak więc: jaki to tryb, jak poustawiać kontroler, jaki powinien to być kontroler aby obsługiwał tą funkcję, podłączenia dysków (na jakich taśmach muszą być & Master/Slave).
Potrzebuję coś takiego w celu zabezpieczenia danych przed ewentualną awarią dysku twardego, gdyż nie mogę pozwolić sobie na żadne postoje w pracy kompa. W przypadku awarii odłączałbym uszkodzony dysk i system funkcjonowałby w dalszym ciągu normalnie (jeśli dobrze rozumuję).
I jeszcze jedno: czy takie ustawienie kontrolera RAID nie będzie powodowało jakichś opóźnień/wydłużenia czasu potrzebnego na wykonanie danego polecenia przez dysk z powodu niezsynchronizowanej pracy dysków.
I jeszcze: czy w takim ustawieniu kontroler równocześnie korzysta z obu dysków, czy też mam możliwość wyboru dysku głównego, a drugi dysk będzie jako kopia zapasowa.

Ale wyczerpujące. Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi na moje pytania.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online