Dyskusja: Eac
Podgląd pojedynczego posta
Stary 15.11.2002, 20:48   #6
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Po pierwsze nie musisz umieszczać kodeka i jego komponentów w katalogu EACa, jak już pisałem w tym przypadku zakładka LAME DLL się nie ukaże. Osobiście katalog z kodekiem mam umieszczony na innej partycji, a w EACu ustawiam tylko ścieżkę do pliku exe kodeka.
Po drugie nie musisz "najpierw" nagrywać płyty testowej, ale dobrze byłoby abyś offset ustawił na samym początku. Do nagrania płyty testowej nie jest Ci potrzebna płyta z listy referencyjnej, płyty z listy same w sobie są płytami testowymi na podstawie których EAC ustawi prawidłowy offset. Dopiero w przypadku niemożności zdobycia płyty referencyjne możemy sobie sami płytę testową wypalić. Jest to jednak rozwiązanie trochę gorszę niż te z płytą z listy. Jakość i parametry tej płyty w dość proporcjonalny sposób zależą od posiadanej nagrywarki.
Płytę testową nagrywa się w następujący sposób: wybierasz nagrywarkę jako aktywny napęd, następnie z menu Drives Options, zakładka Writer i przycisk Create Offset Test CD i tyle. Być może tak jak Brzuszki możesz mieć problemy lub niemożność wypalenia takiej płyty - od czego to zależy niestety nie wiem. Gdy ci się jednak uda ją wypalić to offset możesz ustawić w poleceniu Detect Read Sample..... w zakładce Offset/Speed.
Co do EAC DAE Q to niestety nie używałem.
paput2000 jest offline