Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.12.2006, 13:55   #563
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.

Data rejestracji: 25.02.2004
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
"Bateria, to nieodłączna część telefonu komórkowego. Powoduje, że nie trzeba być stale podłączonym do gniazdka w ścianie, a więc pozwala korzystać z telefonu wszędzie tam, gdzie się znajdzie posiadacz komórki. Bez źródła energii telefon jest bezużyteczny. Widać teraz jak ważnym elementem jest bateria. Trzeba więc o nią dbać, by służyła jak najdłużej.

O czym pamiętać ?

1. Żywotność baterii - każdy akumulator ma swoją żywotność czyli ilość ładowań aż do utraty sprawności działania.
2. Ładowarka - należy stosować tylko ładowarki przeznaczone do określonego typu baterii. Stosowanie niewłaściwych ładowarek może doprowadzić do zniszczenia baterii, a w skrajnych przypadkach do eksplozji ogniw.
3. Ochrona środowiska - zużyte akumulatory powinny być zwrócone do utylizacji, a nie wyrzucone na śmietnik. Najlepiej zużyte baterie oddawać do serwisów w salonach firmowych operatorów.
4. Temperatura - Baterie przetrzymywane w zbyt niskich lub zbyt wysokich temperaturach szybko tracą na swojej wydajności. Nie należy zatem zostawiać telefonu w zamkniętym samochodzie na słońcu lub zimą na balkonie. Optymalne temperatury pracy zawierają się w przedziale 15 - 30 stopni Celcjusza. Nie należy także ładować zbyt rozgrzanych lub wyziębionych baterii.

Rodzaje akumulatorów

Baterie niklowo-kadmowe (NiCd)
Ten typ baterii nie jest już produkowany. Baterie te charakteryzowały się sporymi rozmiarami, małą pojemnością i dużą podatnością na efekt pamięciowy. Efekt ten jest przyczyną zmniejszającej się wydajności baterii, spowodowanej przez gromadzenie się osadu na elektrodach baterii. Grupowanie to spowodowane jest doładowywaniem akumulatora przed jego pełnym rozładowaniem. Niestety bez stosowania specjalistycznych urządzeń lub ładowarek nie można w pełni efektywnie rozładować baterii. Użytkowanie tych baterii do pełnego rozładowania przedłuża jednak jej żywotność. Pełne rozładowanie i późniejsze pełne naładowanie baterii zapobiega także efektowi leniwej baterii, który również skraca czas rozładowania akumulatora.

Baterie niklowo-wodorkowe (NiMH)
Akumulatory tego typu są obecnie najtańsze i najpopularniejsze na rynku. Charakteryzują się dosyć dużą pojemnością i wydajnością. Niestety są one również podatne na efekt pamięciowy. Dlatego baterie te należy przed pierwszym użyciem telefonu uformować. Jest to prosta czynność polegająca na trzykrotnym ładowaniu baterii przez 12 do 15 godzin. Cykle ładowania przedzielone są oczywiście normalnym użytkowaniem telefonu, tylko należy zwrócić uwagę, by przed kolejnym dwunastogodzinnym ładowaniem baterię możliwie jak najbardziej rozładować. Można do tego użyć inteligentnych ładowarek lub poczekać aż telefon samoczynnie się wyłączy.
Producenci tych baterii zalecają by co trzy miesiące dokonywać podobnych operacji jak przy wstępnym formowaniu baterii. Warto jednak każdorazowo doładowywać baterię dopiero wtedy gdy jest ona rozładowana. W ten sposób używana bateria może służyć aż do całkowitego zużycia telefonu.

Baterie litowo-jonowe (Li-Ion)
Są to baterie, które pomału wypierają akumulatory niklowo-wodorkowe. Są one lżejsze, mniejsze a przy tym zachowują podobną pojemność. Te akumulatory można już doładowywać w dowolnej chwili, gdyż nie występuje w nich efekt pamięciowy. Nie ma potrzeby formowania także tych baterii, choć spotkać się można czasami z takimi zaleceniami - spróbować można, nie zaszkodzi.

Baterie litowo-polimerowe
Najnowsze baterie, które przy najmniejszych wymiarach zachowują dużą pojemność. Są jednak jeszcze dosyć drogie przez co mało popularne

Baterie słoneczne
Niektórzy producenci stosowali w swoich telefonach baterie słoneczne. Nie są one jednak dość popularne i są drogie.

Baterie paluszki
Niektóre typy telefonów umożliwiają używanie baterii paluszków. Mogą one być stosowane zastępczo, np. wtedy gdy rozładuje się akumulator główny, a nie ma możliwości naładowania go. Niestety tego typu zasilanie nie wystarcza na długo i jest przez to dosyć kosztowne.

Pomimo tylu typów baterii, naukowcy na całym świecie w dalszym ciągu poszukują nowych rozwiązań. Przykładem może tutaj być Toshiba, która opracowała baterie nazwane Advanced Lithium Batteries (ALB) - znacznie lżejsze od standardowych akumulatorów litowo-jonowych, a nawet litowo-polimerowych. Grubość baterii litowo-jonowych wynosi 5 mm, natomiast ALB tylko 1 mm.
Innym ciekawym rozwiązaniem są opracowane tzw. baterie cynkowe, które do działania potrzebują tlenu. Jedna z firm, Electric Fuel Corporation już oferuje tego typu baterie do większości popularnych modelów telefonów komórkowych. Baterie te mają orientacyjną pojemność około 3300 mAh, czyli od 3 do 5 razy więcej, niż standardowe akumulatory komórek! Jednak po wyczerpaniu bateria jest bezużyteczna, żadne ładowanie nic nie da.

Podsumowanie

Każdy typ baterii ma swoje ściśle określone parametry. Obok standardowych modeli istnieją baterie o zwiększonej pojemności, z alarmem wibracyjnym. Wszystkie te elementy mają wpływ na wielkość i wagę telefonu, czas rozmów i czuwania. Można zatem w miarę dobrze dopasować akumulator do swoich potrzeb. Stosując się do kilku podstawowych reguł użytkowania baterii można wydatnie przedłużyć czas jej pracy i sobie zaoszczędzić zbędnych wydatków."
http://www.forum.club-se.pl/topics58...wanie&start=15

Cytat:
Zatytułowałem tak tenże post ponieważ czytam to forum i w każdym poście odnośnie baterii litowo-polimerowej każdy solidarnie pisze poradę drugiemu że ten typ baterii nie należy rozładowywać do końca a doładowywać ponieważ jest to nowy typ baterii i psuje się jeżeli będziemy stosowali takową praktykę. Od samego początku uznałem to za idiotyzm ale aby nie zostać wyśmianym na forum poprosiłem o opis zaistniałej sytuacji Sony Ericsson Call Center. Uzyskaną odpowiedź wraz z moim pytaniem zamieszczam w załączniku.
W skrócie ładujcie kiedy chcecie, jak chcecie i nie bójcie się rozładowywać baterii na maksa to jej na pewno nie zaszkodzi. Sposób ładowania baterii i czas zamieściłem w którymś z wcześniejszych postów. Tamtą informację uzyskałem telefonicznie z firmy Sony Ericsson.
....
Pierwsze moje ładowanie odbyło się przez 16 godzin, bo nie zauważyłem, że po dwóch godzinach się na chwilę wyłącza a następnie rozpoczyna cykl od nowa. Więc ładował się całą noc a na drugi dzień poszedłem do roboty a stamtąd zadzwoniłem do SE dowiedzieć się o pierwsze i o każde ładowanie. Dowiedziałem się, że nie ma sensu ładowania telefonu powyżej dwóch godzin. Po tym czasie on przerywa ładowanie. Ładował się po raz pierwszy tyle, może i dobrze, ale nie jest to szczególnie wymagane przez serwis. Bateria jest zwykle w pełni naładowana po około dwóch godzinach. Przestaje migać wskaźnik ładowania oraz przestaje świecić dżojstik. Ładowanie przy włączonym czy wyłączonym bez różnicy. Jeżeli zostawimy go włączonego do ładowarki po zakończonym ładowaniu to po spadku 1,5% akumulatora rozpocznie się cykl od nowa, ponieważ jest to bateria litowo-polimerowa.
Te informacje dostałem telefonicznie dzwoniąc na numer podany w spisie telefonów zawarty w oryginalnym opakowaniu nowego telefonu.
Ja ładuje przy wyłączonym telefonie, bo tak wolę, a jak ktoś w międzyczasie będzie chciał zadzwonić to ma pocztę, a jak nie chce się nagrywać lub nie lubi poczty to ma pecha, jak ma ważną sprawę to się nagra lub zadzwoni potem.
http://www.forum.club-se.pl/tematy26...scy-vt1186.htm