Cytat:
Napisany przez Remix
Witam!
I chcesz ten system odpalać z tego dysku na różnych komputerach,przy różnych konfiguracjach?
ps. według MS komputer to płyta główna, procesor i pamięć, a nie sam dysk.
Moim zdaniem takie praktyki jak chcesz uskuteczniać będą łamać warunki licencyjne, a ponadto raczej spalą na panewce ze względów technicznych.
|
Coś mi się wydaje, że się nie rozumiemy
Dla mnie problem jest w zasadzie tylko prawny (a nie techniczny) - system MUSI być legalny.
1.System z dysku zewnętrznego na pewno wystartuje bez względu na chipset płyty głównej jeśli sama płyta to umożliwia. Przecież sterowniki do płyty głównej (Intel INF, VIA Hyperion, NVidia Forceware itp.) wgrywa się PO instalacji systemu (PO całkowitym uruchomieniu systemu).
2.Sterowniki do chipsetów można również zintergrować z płytą instalacyjną do Windowsa np. za pomocą nLite.
3.Wersja Box (i chyba Open) nie jest przywiązana do płyty głównej i można dowolnie przenosić. W danej chwili uruchomiony będzie tylko jeden system.
4.W domowym komputerze mam OEM-ma od trzech lat i praktycznie wymieniłem wszystkie bebechy oprócz płyty głównej i nie miałem problemów z aktywacją (czterokrotnie).