Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.11.2002, 09:13   #10
rafi127
Bywalec

Data rejestracji: 14.10.2002
rafi127 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
fido2001 napisa***322;(a)
Sluchajcie, HDCD to nie to samo co SACD ( wynalazek chlopcow od marketingu SONY ) !!!

HDCD to klasyczne Stereo o parametrach ( moge sie mylic ) 24bity / 96kHz. To wszystko zakodowane w DTSie, a wiec mozna odtwarzac na zwyklym DVD z dekoderem DTS ( ja tak to robie ). Mam Queen-Greatest Hits wlasnie w HDCD i w porownaniu z taka sama plytka ale wydana standardowo w AudioCD wypada jak NIEBO i ZIEMIA. Nawet moja matula ktora ma gust muzyczny taki sam jak filmowy ( oglada najczesciej seriale Venezuelsakie ;-)))) ), slyszy roznice.

Czyli jednak drobna pomyłka
HDCD to konkurencja dla SACD, i uwazam ze jest lepszym standardem, bo nie wymaga nowinek sprzetowych tak jak w przypadku SACD, a jakosc jest porownywOdtwarzacze wyposażone w dekoder HDCD identyfikują i odczytują dodatkową informację zapisaną w najmniej znaczącym bicie, a następnie wykorzystują ją by rozszerzyć zakres dynamiki nagrania (chodzi o Peak Extend, Low Level Range Extend - wykonuje się proces odwrotny niż przy przygotowaniu nagrania) i wybrać parametry filtru decymacyjnego. Natomiast odtwarzacze nie wyposażone w HDCD nie są w stanie zinterpretować kodowania zapisanego w najmniej znaczącym bicie, a w konsekwencji nie mogą zmienić parametrów filtru ani rozszerzyć zakresu dynamiki i odtwarzają nagranie w takiej postaci w jakiej jest zarejestrowane na płycie, czyli z nieznacznie zmodyfikowaną strukturą dynamiczną.
alna....
rafi127 jest offline