NEC ND-4571A nie formatuje DVD-RAM - reklamować?
Kupiłem jakiś miesiąc temu wspomnianego NECa, z nagrywaniem zwykłych płyt ładnie sobie radził. Zrobiłem mu update FW do 1-02.
W końcu postanowiłem spróbować z DVD-RAM i pojawił się problem, o którym zresztą pisałem. Nagrywarka nie może poradzić sobie ze sformatowaniem takiej płyty. Za każdym razem staje na 95% i nie może skończyć - nagrywarka "tyka" jak gdyby głowica szybko się poruszała, a na końcu pojawia się informacja, że sformatowanie dysku nie jest możliwe. Bez względu na to, czy próbowałem formatować pod XP (tylko FAT32) czy pod sterownikiem DVD-RAM (FAT32, UDF 1.5, 2.0 - nic nie działa). Nie robi również różnicy czy formatowanie jest pełne, czy szybkie.
Sądziłem początkowo, że to wina nośnika, jednak w sklepie RTV sformatowali mi tego Panasonica 3x w stacjonarnej nagrywarce i nie raportowała problemów. Ktoś powiedział mi, że może być winny FW nagrywarki, więc kupiłem również Verbatimy, z którymi miała działać. Niestety - problem taki sam... :/
Ostatnim co przyszło mi do głowy było podłączenie napędu jako master, wcześniej działał jako slave (secondary, na innej taśmie niż dysk), zamieniłem je miejscami i nic - ciągle tak samo.
ASPI zainstalowane, NeroInfoTool pokazuje, że nagrywarka obsługuje DVD-RAM.
Co powinienem jeszcze sprawdzić przed oddaniem jej do serwisu. Fakt, że wgrywałem FW nie powinien robić problemu, w końcu to oficjalne FW producenta...?
LG CGE-8526B (Firmware Version: 1.05; podłączany przez USB2IDE),
Sempron 2500+, Abit NF-7, 768 MB DDR RAM, HDD 250 GB Samsung, Windows XP SP2
|