Cytat:
Napisany przez evoreactor
Widze Arepo że jesteś pozytywnie zakręcony skoro odpisujesz o 4.40... 
|

Cytat:
Są jakieś programy do sprawdzania jakości nagrywarek? jestem gotów wydac pieniądze i kupic nową jeśli zajdzie taka potrzeba. Naprawdę zależy mi na dobrych płytkach... 
|
Aby sprawdzić to jak spisuje się nagrywarka testujemy nagrany przez nią nośnik. Można to zrobić przykładowo w Nero CD-DVD Speed (dokładny opis co i jak
tutaj). Uzyskujemy w ten sposób informacje o błędach C1, C2 i jitter (który mówi o jakości wypalenia pitów na płycie). Można nagrać te same nośniki na różnym sprzęcie i sobie porównać. Są także specjalne programy np.: Plextolls dodawany do Plextorów, który pozwala na bardzo dokładną analizę wszelkich parametrów np.: jakości pitów i landów. Zazwyczaj nie ma jednak powodu sprawdzać wszystkiego tak dokładnie, dopiero gdy płyta nie działa, można rozpocząć zabawę

.
Cytat:
Czy to prawda? Tzn. czy sprawdza się w praktyce?
|
Tak, barwnik w postaci cyjaniany lepiej sprawuje się w stacjonarnych czytnikach, ale dotyczy to głównie urządzeń bardzo starych (starszych niż 10 lat).
Cytat:
Napisany przez zbynia
arepo jesli sprzet nie chce czytac zwyklych cdr a czyta cdr audio to co powiesz?ze nie wiem o czym pisze czy ze moze te plyty sa takie same?
chocbys sie i dwoil i troil to nie odczyta innych...
|
To powiem, że może było jakieś zabezpieczenie na bazie rozpoznania ATIP (zobacz mój post 11 i kolega mensir67pl również o tym wspomniał) i wtedy rzeczywiście żadne inne płyty nie działają. Nie zmienia to faktu, że fizycznie nośnik niczym się nie różni.
Cytat:
Napisany przez zbynia
a nagrywanie?nie ma to sensu bo przeciez nagrasz na kompie - po co sie meczyc nagrywarka philipsa gdy juz nawet wtedy byly komputerowe nagrywarki....
|
cały czas piszę o nagrywaniu w nagrywarkach komputerowych
Cytat:
Napisany przez zbynia
nie nagranie jest problemem a ich odczyt i tylko w sprzecie sprzed 10-15 lat
|
jakość nagrania jest równie ważna jak jakość nośnika, jeśli o tym nie wiesz polecam lekturę naszego forum

Cytat:
Napisany przez zbynia
na chwile obecna nie ma co czarowac - byle czym wypalisz plyte tylko kwestia nosnika i byle twoj cd umial bezproblemowo czytac cdr a nie bedzieproblemow...
|
gdyby to było takie proste to tematów dot. problemów z wypalonymi płytami audio wcale by nie bylo, a są i to bardzo często ...
pozdrawiam