Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.12.2006, 00:21   #5
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez musti
Dzięki Arepo za odpowiedź
proszę bardzo
Cytat:
Napisany przez musti
Szukając w sieci znalezłem też ciekawą informację tu
Co o tym myślisz ?
W tabelce jest błąd, częstotliwość próbkowania 44,1 kHz jest niezgodna ze standardem DVD-Video.
Cytat:
Napisany przez musti
1. Konwersję o której piszesz powinienem dać radę zrobić w zasadzie chyba dowolnym edytorem audio który potrafi konwertować do 48kHZ 16 bit stereo (np. WaveLab, CoolEdit itp.) tak ?
Tak, polecam Cool Edit 96 (do pobrania tu), jest to bardzo poręczne Demo, z którego można korzystać bez ograniczeń tylko nie ze wszystkich funkcji jednocześnie. Przy starcie wystarczy, że zaznaczysz "Save, External Clipboard Functionality and Sample Converting", po otwarciu wav-a z menu "Edit" wybierasz "Convert Sample Rate ***8230;", ustawienia to : 48000 Hz, ptaszek przy Pre/Post Filter i suwak Low/High Quality na 300. Program wykonuje naprawdę świetną robotę.
Cytat:
Napisany przez musti
2. W jakich jeszcze formatach mogę dostarczyć (dołączyć do kompilacji DVD-Video) muzykę ?
Pytam bo znalazłem jeszcze coś takiego
LPCM (wav) , Dolby Digital (ac3), mpeg-2 (mp2), DTS (dts). Za to mp4 i aac, o których jest mowa w podanym linku nie są zgodne ze standardem DVD-Video.
Cytat:
Napisany przez musti
2a. Wiem że mp4 i AAC są formatami stratnymi a jak się ma ich jakość w porównaniu z mp3 ?
Z tego co wiem to dźwięk mp4 opiera się na standardzie AAC więc to to samo. Z AAC nie miałem za wiele do czynienia, czytałem, że oferuje przy tej samej wielkości pliku lepszą jakość dźwięku niż mp3, ale nigdy tego nie porównywałem.
Cytat:
Napisany przez musti
2b. Czy AAC i AC3 to to samo ?
Nie, to nie to samo.
Cytat:
Napisany przez musti
3. Czy można programowi Audio DVD Creator (bądź innemu) dostarczyć dźwięk w postaci plików mp3?
Jeśli chodzi o Audio DVD Creatora to można, ale oczywiście mp3 zostanie skonwertowany do formatu zgodnego z DVD-Video, który wcześniej się wybiera. Z innymi programami bywa różnie, przeważnie trzeba dostarczyć już odpowiedni plik.
Cytat:
Napisany przez musti
4. Może dostaczany format nie ma znaczenia i program (np. Audio DVD Creator bądź inny) sam ustawia - czytaj konwertuje - na końcowy właściwy format jaki np. wybierzemy, oczywiście akceptowalny dla audio na DVD-Video?
Niektóre programy same konwertują z innych formatów do tych zgodnych z DVD-Video, większość jednak tego nie robi i to użytkownik musi sam postarać się o plik w odpowiednim formacie.
Cytat:
Napisany przez musti
W sumie przydałoby się gdyby ktoś z obeznanych w temacie (może min. właśnie Arepo) zamieścił jakiś mini ranking z formatami plików dźwiękowych odczytywanych w DVD od najlepszego jakościowo do najsłabszego - np. w formacie tabelki z podstawowymi informacjami (parametry pliku - bitrate itd.)
Zakładając najlepszą możliwą do uzyskania jakość to sprawa wygląda tak :

- LPCM
- DTS
- ac3
- mpeg-2

pozdrawiam