Cytat:
Kasprzak napisa***322;(a)
ZiP opisz jak to robiles i powiedz czy gry na mojej karcie (GeForce 2 MX 400 64MB)beda mi szybciej chodzily?
|
Najpierw uruchomiłem program DUMPBIOS.EXE, który zapisał mi aktualny BIOS do pliku. Zrobiłem kopię tego pliku i przystąpiłem do działania. Włączyłem program NVIDIA BIOS Editor, wczytałem plik z uprzednio zgranym BIOS-em i wprowadziłem drobne poprawki - mianowicie zmieniłem pozycję Sub Vendor (dostawca) z MSI na Gainwarda, zmieniłem nazwę karty, w zakładce Initialization zmieniłem domyślne taktowanie z 250/513 na 300/600 MHz i jeszcze parę innych pierdół. Potem zapisałem nowy BIOS do pliku, włączyłem DOS'a i uruchomiłem program do flashowania - "nvflash.exe -f bios.bin -u". Program przeprowadził aktualizację i po krzyku - zrestartowałem komputer, włączył się Windows i karta graficzna została na nowo wykryta, a PowerStrip prawidłowo odczytał nowe częstotliwości taktowania
Oczywiście ja nie wgrywałem nowej wersji (bo nie miałem) - wgrałem tylko stary, ale lekko zmodyfikowany BIOS. Nawet gdybym jednak wgrywał nowszy BIOS, nie przyniosłoby to żadnego zysku wydajności (BIOS'y poprawiają jedynie współpracę karty z niektórymi aplikacjami). Akurat w moim przypadku aktualizacja bardzo się przydała - teraz mam 'fabrycznie' przetaktowaną kartę firmy Gainward
Cytat:
+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
chyba to kiedyś zmieniałem
identyfikator to np. 001 np. creative itd. itp.
Ja mam Geforca Creativa i przestawiłem na Nvidię jakoś 
Właśnie za pomocą edytora.
Wiem, że ten identyfikator jest powiązany ze steronikami do karty. Tzn. jeżeli miałeś kartę np. prolinka, a dałeś na coś innego to stery. do prolinka już raczej nie pójdą.
|
Mi chodzi tutaj o identyfikator URZĄDZENIA (Device ID), a nie producenta (Sub Vendor). Próbowałem zmienić ID urządzenia z Ti-4200 na Ti-4600, aby karta była właśnie w ten sposób wykrywana. Niestety nie udało się - podczas próby aktualizacji firmware'u program flash*jący odmówił dalszej pracy. Nie powinno być to problemem gdyż chipsety GeForce 4 Titanium to są TAKIE SAME układy - niezależnie, czy to 4200, 4400, czy 4600, scalak jest ten sam - kwestią jest tylko oszukanie programu do flashowania.