Na wstępie jedna uwaga - Nie mam zamiaru nikogo przekonywać że uzyskane przeze mnie wyniki są jedynymi możliwymi i że w innych warunkach, na innym sprzęcie a także na płytach tej samej marki ale pochodzących z innych partii można uzyskać odczyty lepsze lub gorsze. Nie mam też zamiaru udowadniać że którakolwiek z płyt jest lepsza od innych. Pomimo tego moje testy charakteryzowały się powtarzalnością i spełniały pewne założenia. A oto i one:
W pierwotnym założeniu wszystkie nośniki CDR miały zostać nagrane jedynie na jednej nagrywarce (Teac). Jednak z uwagi na zaskakując dla mnie wyniki powtórzyłem je na sprzęcie firmy LiteOn i LG. Rezultaty uzyskane na poszczególnych nagrywarkach były jednak zbliżone do siebie na tyle, że można śmiało uznać iż sprzęt nie posiadał żadnych usterek czy wad.
Większość nośników bardzo dobrze znosiła zapis do prędkości x24-x32. Jednak w momencie kiedy nagrywarka rozpędzała się do prędkości wyższych niż x24-x32 gwałtownie rosła ilość błędów C1 a nierzadko również C2. Jedynie kilka z testowanych płyt charakteryzowała się niskim poziomem błędów na każdym etapie zapisu, również przy prędkości x40-x48. Mimo tego wszystkie płyty można było odczytać i skopiować z nich dane. Jednak w wypadku nośników obarczonych największą ilością błędów odczyt był zauważalnie wolniejszy (korekcja błędów).
Wszystkie płyty były wypalane z maksymalną dopuszczalną prędkością wyznaczoną przez producenta. Podczas zapisu płyt nigdy nie doszło do opróżnienia bufora. Wszystkie pozbawione były wad w postaci rys i zabrudzeń. Jedynymi napędami w jakie były zainstalowane w komputerze był dysk twardy (primary master) i nagrywarka (secondary master). Oba napędy pracowały w trybie UDMA. Kopiowane pliki to pojedyncze sekwencje video zapisane w formacie avi. Zapis dokonywany był w trybie ***8222;Disc-At-Once***8221; w programie Nero 5.5.9.14.
Przy pracy w programie WSES dla wszystkich płyt ograniczyłem prędkość odczytu z możliwych x48 do x40 i zastosowałem standardową skale dla C1 i C2 = 200. Niektóre płyty mocno wybiegały poza tą skale wiec być może w najbliższym czasie zrobię jeszcze odczyty większej (3000 ?). Nie chciałem jednak robić wykresów w różnych skalach dla poszczególnych płyt bo mogłoby to niekorzystnie wpłynąć na ich przejrzystość. Natomiast wykresy w wiekszej skali pozbawione byłyby szczegółów na niższych poziomach błędów.
Poniżej zamieszczam pierwszą partię zrzutów z wykresami zarejestrowanych błędów wraz z marką płyty i odczytami z ATIP pochodzącymi z trzech programów: CDR Media Code Identifier V1.63, CDR ATIP Reader 0.92 oraz SMARTBURN 2.1.
Jeśli ktoś z was uzyska wyniki lepsze od tych które prezentuje poniżej to gratuluje mu serdecznie, jeśli zaś będą one gorsze to bardzo mi przykro. Nie zamierzam jednak nikogo przekonywać co do jakości poszczególnych płyt, ani twierdzić że moje odczyty są jedynymi słusznymi. Tym bardziej, że dla mnie samego były one niemałym zaskoczeniem.
W wypadku niektórych płyt, szczególnie tych bardzo popularnych (np. Esperanza) zamieściłem dodatkowe wykresy z kilku egzemplarzy pochodzących z różnych partii, zakupionych w różnych sklepach. Ale to już poza konkursem ;-)
Aha, na koniec tylko dwa zdania ***8211; Plemnik, masz u mnie to piwo ;-) Muszę tylko policzyć ile to było dni, a tym samym ile to będzie butelek ;-) I wielkie dzięki za doping :-D W sobotę wypalam kolejną porcję płytek, tym razem większość z "wyższej półki" :-)
Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 20.11.2002 o godz. 10:29
|