Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.01.2007, 20:02   #6
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez musti
1. Czy jakość AC3 zależy od encodera (np. tak jak w przypadku MP3 - wiadomo, LAME!) a jeśli tak to jakiego użyć ?
Nie zależy, każdy koder ac3 musi kompresować dokładnie tak samo, gdyż inaczej nie otrzyma certyfikatu zgodności z formatem wzorcowym stworzonym przez Dolby i nikt nie będzie go używał (przynajmniej taka jest moja wiedza w tym temacie). Możesz więc spokojnie korzystać z tego w Audio DVD Creatorze lub np.: tego.
Cytat:
Napisany przez musti
2. Co da lepszą jakość: konwersja Audio CD na AC3 czy może na MP3 LAME'm z najlepszą jakością (parametry: -k -m s -q 0 - pomijam bitrate) ?

Wiem że przy tworzeniu AC3 też wybieramy bitrate ale nurtuje mnie co wygra: najlepsze możliwe AC3 czy najlepsze możliwe MP3 i czy różnica będzie wielka, słyszalna dla nieaudiofila ? Słuch mam wprawdzie lepszy od przeciętnej ale jak tu ktoś kiedyś na forum napisał - jak trawa rośnie to ja nie słyszę..
Przy tej samej przepływności bitów np.: 192 kbps, mp3 kompresowane w Lame ma lepszą jakość (dynamika wyższa o jakieś 6 dB jeśli dobrze pamiętam), jednak 2 kanałową ścieżkę ac3 można zakodować nawet z 640 kbps, wtedy szala powinna przechylić się już korzyść ac3. Powinna, ponieważ o efekcie końcowym decydują również techniki psychoakustyczne użyte przy kompresji. Format mp3 ma za sobą długą drogę i wiele znaczących poprawek, więc wcale bym się nie zdziwił jeśli mimo wszystko wypadnie lepiej. Trzeba również pamiętać, że ac3 pozostało przede wszystkim formatem dźwięku przestrzennego do celów video i telewizji, a w tych dziedzinach nie ma potrzeby, aż takiej dbałości o dźwięk. Dlatego nie polecam Ci tworzenia płyt audio do odsłuchu w tym formacie. Zresztą sam się pewnie przekonasz/przekonałeś, że kompresja do ac3 wprowadza niechciane efekty w postaci np.: ściszenia materiału źródłowego ...
Cytat:
Napisany przez musti
P.S.
Przyznałem Arepo oczywiście reputkę ale nie wiem czy przeszła
przeszła, dzięki

pozdrawiam