Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.01.2007, 15:48   #7
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Stebel Podgląd Wiadomości
Witam

1Mam pytanie czy na dostępnych na rynku kieszeniach pod SATA (do 150) odpalę dysk SATA2 ?

2Bo czegoś w tych opisach nie rozumiem - część kieszeni ma w swej specyfikacji wsparcie dla transferów do 150MB/s a cześć do 300MB/s co byłoby zgodne ze standardem SATA2.

3Sęk w tym że przecież w takiej kieszeni nie ma kontrolera ale jest sam przewód łaczący zawartość kieszeni z jej obudową i potem podzespołami komputera - jaki jest zatem sens rozróżniania kieszeni pod sata1 i sata2 ?

Pozdrawiam
@1. Tak, odpalisz. Sa wstecznie kompatybilne.
@2. Nie widzialem kieszeni SATA II, ale wiem ze sa. (dostepne w necie- mialem w reku LaCie SATA II RAID 1,5 TB ale na kontrolerze FW)
@3. Do kieszeni SATA dostaniesz sledzia z przedluzaczem SATA do wpiecia w kontroler SATA na plycie. Zaleznie jak podepniesz SATA/SATA II bedziesz mial takie transfery. Elektronika kieszeni jest tu raczej wtorna (nie jestem do konca tego pewien, ale nie wplywa na transfery).
Ja osobiscie mam dysk w kieszeni Wellanda (WD250GB SATA II) - na kontrolerze SATA idzie jak burza i nie widze roznicy przy przepeciu bezposrednio na kontroler natywny na plycie.
Jedynie przy USB2x trabsfer muli sie koszmarnie.
Kieszen niestety nie ma FW - i to jest wada.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post