Cytat:
Napisany przez FatAlbert
przepisiwo?
|
wiec to zrodlo
Cytat:
SUSHI- smaczna przek***261;ska, nie tylko z surow***261; ryb***261;
Sk***322;adniki
- 125 g ry***380;u
- ok. 2,5 ***322;y***380;ki octu ry***380;owego (moze byc zwykly )
- 1-2 ***322;y***380;ka sosu sojowego
- 1 ***322;y***380;eczka cukru
- 2-3 li***347;cie sushi nori- prasowanych li***347;ci alg morskich (u mnie poszly 3)
- pasta Wasabi (ew. bardzo ostry chrzan)
- w***281;dzony ***322;oso***347;, krewetki, paluszki krabowe
- ma***322;y, ***347;wierzy og***243;rek
Przepis
1. Ry***380; p***322;uczemy i ods***261;czamy. Zalewamy wod***261; i pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie odlewamy wod***281; i ponownie zalewamy w proporcji 1 do 1.2.
Tak zalany ry***380; doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy 10 min. Nast***281;pnie wy***322;***261;czamy gaz i zostawiamy ry***380; pod przykryciem na 15 min. UWAGA! Przez ca***322;y ten czas nie wolno podnosi***263; pokrywki!!!
2. Sos: mieszamy dok***322;adnie ocet, sos sojowy (ja u***380;ywam ten ciemny- grzybowy, najlepszy jest firmy Tao- Tao) i cukier. Ry***380; mieszamy dok***322;adnie z sosem.
3. Na 2/3 li***347;cia sushi nori rozk***322;adamy cz***281;***347;***263; ry***380;u (zwil***380;onymi palcami, bo ry***380; si***281; kleji). Na ***347;rodku, wzd***322;u***380; smarujemy pasek past***261; Wasabi lub chrzanem, k***322;adziemy pokrojonego w cienkie paseczki og***243;rka a na to kawa***322;eczki ***322;ososia albo krewetek albo paluszk***243;w krabowych. Zwijamy rulon i kroimy na plasterki grubo***347;ci ok. 1,5 cm
|
slowniczek i tipsy by me
nori - suszone wodorosty, mozna kupic w sklepach ze zdrowa lub orientalna zywnoscia, ale najlepiej na allegro, uzywac takie jakie sa - nie namaczac - zrobia sie elastyczne od ryzu ktory nalozy sie na niego - ok. 12pln za 10 platow
wasabi - japonski zielony chrzan, wyjatkowo ostra bestia

wiekszosc ludzi radzi kupowac sproszkowane (te w tubkach ponoc sa oszukane - zwykly chrzan z barwnikiem i kupa chemii zeby sie trzymalo), najlepiej na allegro (bo najtaniej), proszek mieszamy dodajac po kilka kropel wody az powstanie jednolita, sztywna masa (cos jak plastelina), na ta potrawe zuzylem 2 lyzeczki wasabi - koszt to ok 7pln za 100g proszku
ryba - surowa! swierza! NIE MROZONA! ja uzylem pstraga dwa platy (czyli jedna ryba okolo 25cm dlugosci)
kroic mokrym nozem po kilku minutach od zawiniecia (zdazy sie skleic), co chwila moczyc - inaczej ryz sie klei noza i calosc sie rozpada
jesc maczajac jeden koiec w sosie sojowym i od razu w calosci do buzi
sushi nie wolno kroic
je sie paleczkami lub rekoma (roznie rozni ludzie radza)
mozna nakladac odrobine wasabi na kazda porcje (uwaga - to jest naprawde ostre)
jezeli na raz je sie rozne rodzaje sushi z roznymi rybami - miedzy poszczegolnymi rodzajami przegryza sie platkami marynowanego imbiru (tez mozna kupic na allegro)
generalnie genialna i prosta przystawka, robi sie latwo i smakuje swietnie
co fajne - robi wrazenie, jak sie kogos poczestuje, bo uchodzi za tajemna potrawe i nie jest tania w restauracji
co najlpesze - zrobienie sushi wychodzi dosc tanio
to taki uniwersalny przepis - mam cala ksiazke juz konkretnych rodzaji - wyzszy stopien wtajemniczenia - ale na razie zaden Japoniec mnie nie odwiedza, wiec...
i jeszcze EDIT:
co do sosu sojowego - ja uzywam zwyklegop sojowego
generalnie uzywam sosu sojowego czesto - w makro mozna kupic litr za cene buteleczki 100ml z supermarketu